Публикация

Пациентите с тежки форми на атопичен дерматит ще могат да получават безплатно лечение

Пациентите с тежки форми на атопичен дерматит ще могат да получават безплатно лечение

От днес българските пациенти с умерен до тежък атопичен дерматит ще могат да се лекуват безплатно с революционните JAK-инхибитори, които в момента се използват за лечение на десетки имуномедиирани възпалителни заболявания в целия свят. Това съобщиха от Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания и Портал на пациента, които заедно с Българско дерматологично дружество провеждат информационната инициатива за атопичен дерматит „Отново в кожата си“. У нас през 2023 г.

ще е наличен един от медикаментите от класа на JAK (янус киназни) инхибиторите

който вече се прилага в 7 терапевтични области, сред които ревматоиден артрит, псориатичен артрит, улцерозен колит и др. У нас около 200 000 възрастни страдат от атопичен дерматит, като заболяването се проявява под формата на обрив, съпътстван от постоянен сърбеж, сухота, напукване, зачервяване и загрубяване на кожата.

 

Медикаментът е надежда за пациентите с по-тежки форми на заболяването, които не се повлияват от стандартното лечение с емолиенти и кортикостероиди. JAK-инхибиторите представляват малки молекули със специфичен прицелен механизъм на действие и водят до значително облекчаване на най-тежките симптоми при атопичен дерматит. Те се приемат под формата на таблетки, веднъж дневно и намаляват активността на ензим, наречен „Янус киназа“, в организма. По този начин помагат за намаляване на възпалението. Приемът на лекарство

подобрява значимо състоянието на кожата и намалява обрива и сърбежа

Лекарството може да допринесе за намаляване на болката, тревожността и депресията, които могат да се появят при хора с атопичен дерматит. Може също така да облекчи нарушенията на съня и да подобри като цяло качеството на живот.

„Новата терапия за атопичен дерматит е шанс за нашите пациенти да постигнат трайна ремисия и да подобрят качеството си на живот. Защото без ефективно лечение трудно се носи бремето на това заболяване. Дори в леките си форми то влошава чувствително качеството на живот. Атопичният дерматит води до болка, сърбеж и дискомфорт, които нарушават съня и самообслужването в ежедневието. Тежкият атопичен дерматит намалява кариерните и финансовите възможности на пациентите“, коментира доц. Жана Казанджиева – председател на секцията по дерматоалергология към Българското дружество по дерматология.

Тя обясни също, че по време на рецидив атопичният дерматит снижава с 10% работоспособността дори при леките случаи и с 25% - при средно тежките и тежки случаи, а 57% от пациентите са с постоянно намалена работоспособност.

 

Председателят на Българското дерматологично дружество доц. д-р Гриша Матеев приветства поемането на новото лечение от НЗОК:

„Много се радваме, че вече ще можем да изписваме препарата. Макар и не със скоростта, която искахме, Здравната каса одобри изготвените от нас критерии за лечение. Атопичният дерматит е социалнозначимо заболяване, което влошава сериозно качеството на живот. Много хора не разбират тежестта на това страдание и омаловажават силния сърбеж, но той е по-непоносим от болката. Затова при атопичен дерматит страдат всички аспекти на човешкия живот – семейните отношения, работата, хобитата. Най-много страда нощният сън. С новата терапия пациентите с атопичен дерматит вече има на какво да разчитат за нормален живот. Макар препаратът да не води до трайно излекуване, човек е на практика здрав.“

Продуктът е одобрен за атопичен дерматит

още през 2021 г. в Европейския съюз и САЩ, но реимбурсацията в България се забави, тъй като у нас Здравната каса не беше включила диагнозата в списъка на социалнозначимите заболявания, за които заплаща лечение. Председателят на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания (АПАЗ) Анета Драганова обобщи ситуацията с разрешаването на новите терапии в България: „Това е труден процес, и то не само за атопичния дерматит. Всяка година изписваме топ хартия с писма до институциите, за да може всяко съвременно лечение да стане факт за българските пациенти. Не разбирам защо одобряването на нови молекули не става още през януари или февруари всяка година, а се бави ненужно. Трябва да се предвиди ясен срок за започването на реимбурсацията на новите терапии, защото иначе всяка година се отлагат максимално, а пациентите нямат време за губене. Добре че има натиск от наша страна, от страна на лекарите и от пациентския представител в Надзорния съвет на НЗОК, за да се случи въвеждането на новите терапии. Ние трябва да сме непрекъснато коректив на здравната система, защото тя е жестока към пациентите.“

 

Анета Драганова прогнозира, че всеки нов пациент ще чака от 30 до 40 дни индивидуално одобрение от Здравната каса за скъпоструващото лечение за атопичен дерматит.

„Вероятността документите да се върнат за повторно разглеждане заради липса на някакви изследвания или нещо друго е много голяма и това ще забави още повече стартирането на терапията при конкретния човек“, обясни г-жа Драганова.

Повече информация за новата терапия можете да намерите на страницата за атопичен дерматит на Портал на пациента.

 

За актуални новини относно атопичния дерматит, последвайте Фейсбук страницата на кампанията „Отново в кожата си“.

Коментари

Поздравления,колеги за Вашата настоятелна и упорита борба за реимбурсиране на новата терапия за лечение на Атопичния дерматит!С голям
о уважение:Доктор Людмила Костова-Враца-16.07.23г.