Публикация

МУ – Варна обучава хирурзи и студенти с най-модерната система за роботизирана хирургия

МУ – Варна обучава хирурзи и студенти с най-модерната система за роботизирана хирургия

Хирурзи и студенти от от 3-ти до 5-и курс в Медицински университет – Варна имат уникалната възможност да се обучават в единствената по рода си в България свободно избираема дисциплина (СИД) и ВСД „Въведение в роботизираната хирургия“.


Роботизираната хирургия представлява сегмент от минимално инвазивната хирургия, която е насочена към извършване на оперативни интервенции с минимална травма за пациента. Чрез няколко малки разреза на корема, посредством четирите ръце на робота, могат да се извършват различни оперативни интервенции при доброкачествени и злокачествени заболявания, както в коремната, така и в гръдната кухина.

Роботизираната хирургия навлиза все по-масово в множество центрове в страната и чужбина

Това поражда необходимостта от обучение на голям брой специалисти в тази област, за кратък период от време. Въпреки базисните сходства, които роботизираната хирургия има с лапароскоспката хирургия, тя е доста по-различна и изисква специфични умения.

 

Именно поради тази причина обучението на студентите, които желаят да се развиват в областта на хирургията, трябва да започне още от студентската скамейка. Медицински университет – Варна, който винаги се отличава с бърза адаптация към съвременните нужди и модели на обучение, създаде СИД и ВСР „Въведение в роботизираната хирургия“ през 2021 г.

Коментари