Публикация

Проверка на CredoWeb установи: Университетската болница „Майчин дом“ работи стабилно

Проверка на CredoWeb установи: Университетската болница „Майчин дом“ работи стабилно

През последните седмици медиите разпространиха информации за
напрежение и проблеми във водещата акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“. Станахме свидетели на протестни прояви на част от работещите в лечебното заведение и дори до опити за намеса на политическа партия.

 

Това провокира екипа на CredoWeb да проучи ситуацията в „Майчин дом“.

Обърнахме се към някои от водещите специалисти в едно от най-реномираните лечебни заведения в страната, за да проверим на какво се дължат новините за напрежение в болницата и как то се отразява на работата.

 

проф. Слънчева

 

Началникът на Клиниката по неонатология проф. Боряна Слъчнева (на снимката горе) заяви пред екипа ни, че реално

напрежение в акушеро-гинекологичната болница “Майчин дом“ няма

Според нея за напрежение е можело да се говори единствено в Клиниката по анестезиология, което е било породено от междуличностни проблеми. Това обаче не се е отразило върху работата на болницата и върху грижите за пациентите и тяхното лечение. Проф. Слънчева каза, че „Майчин дом“ е една от 11-те държавни болници, в които заплатите на медиците са се повишили през изминалата година съгласно изискванията на Министерството на здравеопазването. Ръководената от нея клиника е много добре оборудвана и се стреми да въвежда иновативни методи на терапия на новородените.

„Имаме за цел да провеждаме нови курсове за обучение на неонатолози от цялата страна, като по този начин да повишим нивото на неонатологията у нас. За тази година сме заложили създаване на нов сектор „Кенгуру грижа“, насочено към обучение на родителите в грижите на проблемни новородени. Надявам се, вярвам, че ще успее“, каза уважаваната специалистка.

Проф. Слънчева добави, че като всяка АГ болница в страната и „Майчин дом“ изпитва затруднения с осигуряването на достатъчно акушерки. Голяма част от тях са на пенсионна възраст и въпреки че има млади попълнения, това не е достатъчно.

 

„Проблемът със сестрите и акушерките е системен и решението му е в прерогативите на МЗ. Имаме много млади лекари, желаещи да се обучават по специалността неонатология. Това е много добре, защото имаме възможност да обучим нови кадри, които естествено да се влеят в клиниката, да заместят тези, които ще се пенсионират. По този начин има приемственост и добри перспективи за Клиниката по неонатология“, каза тя.

„Не можем да се оплачем от липса на комуникация с ръководството на болницата. Професионалните проблеми са решавани сравнително бързо“, каза ръководителката на клиниката по неонатология. Разбира се, функционира екипният принцип на работа. Имено това е причината за успеха на клиниката по неонатология“, заяви проф. Слънчева.

 

Д-р Юрий Хранов (на снимката горе), специалист по патология на бременността, разказа, че опитите за скандали в „Майчин дом“ са започнали след преместването на негова колежка анестезиоложка от една позиция на друга. По думите му, нейната реакция е била доста неочаквана и е породила улични протести. Според него от напрежението са се възползвали определени групи и организации, които се стремят да постигнат определи свои цели. Директорът на болницата не е позволил това да се случи, а

ръководителите на клиниките са го подкрепили

с мотива, че медицинските структури работят безупречно в момента. Те са отбелязали, че не бива да се подклаждат интриги между лекарите, които да накърняват имиджа на болницата.

 

Според д-р Хранов през последните години „Майчин дом“ работи много добре и е напълно възможно това да е предизвикало завист у някого. Той отбеляза, че това е единствената държавна болница, в която има роботизирана АГ-хирургия. В нея през последните години се правят много ендоскопски операции, което помага на пациентите за по-бързото им оздравяване.

„Майчин дом“ е болница-светиня в здравеопазването и ние я браним като такава, за да може да я ползва пациентът. Предлагаме на жените все по-нови и нови неща. Развиваме филантропска кампания към тях, за да идват да се лекуват тук. При нас работят едни от най-добрите специалисти. Тук се подготвят млади лекари и специализанти, които след това остават при нас. Разчитаме  за в бъдеще на нашата школа за подготовка на кадри. „Майчин дом“ е на първо място в България по обслужване на тежки случаи. „Неслучайно, след като самолетът „Спартан“ кацне на летището с пациентка от страната, тя е карана при нас. Така че и занапред болницата ще бъде референт на медицинското обслужване в България“, каза д-р Хранов.

 

Обърнахме се и към д-р Станимир Хасърджиев (на снимката горе) от Националната пациентска организация, защото в публичното пространство беше направен опит да се изнесат медицински данни на пациентка, която се е лекувала в болницата. Д-р Хасърджиев заяви, че е много притеснително, когато медицински лица използват пациентите при решаване на конфликти помежду си. В Националната пациентска организация е постъпил сигнал от възмутена пациентка, чиято документация, с имената и диагнозата й, е попаднала в ръцете на хора, които не би трябвало да имат достъп до тази информация. Въпросните данни са били показвани на медии.

„Това е напълно недопустимо и затова се обърнахме към ръководството на болницата. От там реагираха доста бързо. Сформира се комисия, която да потърси как е изтекла тази информация и да вземе мерки, за да не се случва това в бъдеще. Предстои да се разбере кой е извършил нарушението“, каза д-р Хасърджиев.

Той добави пред CredoWeb, че това е първият по-сериозен случай на нарушени права на пациент в болницата през последните две години. Д-р Хасърджиев отбеляза че в миналото са имали много сигнали от „Майчин дом“, но това се е променило през последните години.

 

Дейността на УСБАЛАГ „Майчин дом“ за периода 2017 – 31.05.2023 г. е отчетена в подробен официален доклад на директора на лечебното заведение проф. Иван Костов, от който става ясно, е за

последните близо шест години има значително подобрение

на дейностите на болницата и условията на труд.

 

В доклада се посочва, че въпреки тенденцията в национален мащаб за миграция на кадри, в лечебното заведение се наблюдава устойчивост на средния брой на персонала. Налице е нарастване на неговата удовлетвореност, вследствие на предприети мерки. Сред тях са ремонти на клиниките и замяната на остарялото оборудване с ново, включително високотехнологична роботизирана хирургия.

 

За периода 2017 – 2023 г. основните заплати на акушерките са увеличавани седем пъти, като са постигнати изискванията на Колективния трудов договор. Към 20 април 2023 г. средната брутна заплата на акушерския състав е нараснала от 1182 лв. през 2016 г. на 2807 лв.

 

Към 31 декември 2022 г. „Майчин дом“ е завършила годината на печалба и без просрочени задължения. Според отчета за периода 2014 – 2022 г. има регистрирано увеличение на приходите в размер на близо 61%. Проверките на НЗОК не са направили констатации за неправомерно заплатени средства.

 

През 2023 г. предстои да се обнови напълно единствената неремонтирана клиника до момента – Клиниката по патология на бременността, която е най-голямата в страната.

 

По материала работиха Петър Галев и Бойко Бонев

Коментари