Публикация

Обмислят безплатна HPV ваксина и за момчета

Обмислят безплатна HPV ваксина и за момчета

В Министерство на здравеопазването се състоя среща на членове на Коалиция HPV със зам.-министър Михаил Околийски, чийто ресор е общественото здраве, профилактика на заболяванията и промоция на здравето, Илия Тасев – началник дирекция „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“ и експертите на МЗ д-р Кремена Пармакова и д-р Радосвета Филипова. Коалиция HPV беше представена на срещата от проф. д-р Радка Аргирова, проф. д-р Ивайло Търнев, д-р Антоанета Томова, д-р Христиана Бацелова, д-р Момчил Баев и д-р Радосвета Стаменкова. Участниците в срещата направиха първи стъпки за съвместна работа за разширяване на ваксинопрофилактиката в България.

 

Зам.-министър Михаил Околийски заяви желанието на представителите на Министерство на здравеопазването за диалог с Коалиция HPV и обясни, че „добрите идеи трябва да са подплатени с епидемиологични данни, финансови разчети и с приоритизиране на най-належащите нужди“.

 

Доц. Околийски констатира със съжаление, че ваксиналното покритие на момичетата от 10 до 12 г. е спаднало през годините от 10% до 1% по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка (РМШ).

„Това е голям проблем, защото всеки ден една жена в България губи живота си от РМШ. Преди да успеем да променим обществените нагласи към ваксинацията и отношението на ключови медицински специалисти, не би трябвало да инвестираме в нови подходи и нови таргетни групи, които да обхване Националната програма. Може да мислим за включване в бъдеще и на момчетата, защото заболяванията, свързани с HPV засягат и мъжкия пол, но основната ни цел сега трябва да бъдат младите момичета и разширяване на ваксиналното покритие.“

Илия Тасев от дирекция „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“ обясни, че усилията на колегите му да въвеждат програми за профилактика срещат трудности, „тъй като резултатът от профилактиката ще стане видим едва след 15 години, а от здравеопазването сега се очакват краткосрочни резултати“.  

 

Коалиция HPV представи дейността  си - от учредяването й на 9 март 2023 г. като национална, експертна и неправителствена, чиято цел е действаща превенция на заболяванията, свързани с човешкия папиломен вирус (HPV), през организирането на Академия за здравни журналисти (29 май), внасянето на отворено писмо до МЗ (31 май) до установяването на професионални връзки с Europian Cancer Organisation (20 юни) и създаването на официален сайт на Коалицията: www.hpvcoalition.bg . Предстои информационна кампания, насочена към родителите, „Защити бъдещето им“ .

 „Новата НPV-ваксина, насочена срещу 9 щама на човешкия папиломен вирус, ще бъде фокус на есенната ни информационна кампания. Нашите експерти от РЗИ ще правят обучения на деца и родители.“, заяви Илия Тасев. 

 

Д-р Момчил Баев и онкологът д-р Антоанета Томова предложиха от името на Коалиция HPV да започне навременна подготовка за новата Национална програма за профилактика, след изтичането на настоящата, така че в целевата група за ваксиниране да се включат момичета и момчета от 10 до 12 години, както и ваксинацията срещу HPV да стане задължителна за момичетата на 11 години. В отговор Илия Тасев обясни, че това ще струва от 12 до 15 милиона лева всяка година, и че политиките в профилактиката по принцип са недофинансирани.

 

Проф. Радка Аргирова подчерта големия прогрес във ваксината срещу HPV и, че тя на практика служи за превенция не само на рака на маточната шийка, но и на още осем заболявания, сред които рак на гърло, ларингс и бял дроб. Проф. Аргирова обясни нуждата да се обучат за това личните лекари, педиатрите, АГ-специалистите и лекарите от РЗИ. „Трябва да преследваме голямата цел – профилактичният план да бъде разширяван, но и да отчитаме всяка малка цел, която постигаме“, добави видният вирусолог.

 

Д-р Христиана Бацелова предложи обученията по ваксинопрофилактика на лекари да се правят под егидата на Министерство на здравеопазването.

 

Проф. д-р Ивайло Търнев изтъкна успехите на Национална мрежа на здравните медиатори за увеличаване на ваксиналното покритие сред ромската общност: „Обучения на здравните медиатори се правят от представители на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. На предстоящата на 30 ноември – 2 декември Национална среща на здравните медиатори сме предвидили специален модул „Превантивна медицина“ с лектори общопрактикуващи лекари.“ Проф. Търнев обясни, че заплащането на личните лекари за поставяне на препоръчителна ваксина е обидно ниско, и призова МЗ да работи за изравняване със заплащането на задължителни ваксини.

 

Д-р Радосвета Стаменкова от Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве обясни колко е трудно да се обърнат представите на родителската общност, която не е имала сексуално и здравно образование в училище и лесно се поддава на страхове: „Трябва да им обясним най-просто, че ваксината срещу HPV е добра и че върши работа не само за момичета, но и за момчета, а и за всяка възраст“.

 

Членове на Коалицията:

·         Проф. д-р Радка Аргирова - председател на Българското дружество по медицинска вирусология

·         Представител на офиса на СЗО в България

·         Д-р Гергана Николова - член на УС на БЛС

·         Д-р Антоанета Томова - началник отделение по медицинска онкология в Комплексен онкологичен център Пловдив

·         Доц. д-р Йорданка Узунова - член на Българска педиатрична асоциация

·         Доц. д-р Илия Карагьозов - председател на Българската асоциация по онко-

гинекология, завеждащ отделение „Дисплазия център, Оперативна гинекология и

тазова хирургия“ МБАЛ и ДКЦ ВИТА

·         Д-р Христиана Бацeлова – началник Хигиенно-епидемиологичен отдел, УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, гр. Пловдив

·         Д-р Момчил Баев - основател на Фондация „Астра Форум“”

·         Проф. Ивайло Търнев - Национална мрежа на здравните медиатори, председател на фондация „Здравни проблеми на малцинствата“

·         Ивайло Спасов - директор комуникация и социално развитие към УНИЦЕФ – България

·         Пламена Николова - директор „Национална мрежа за децата“

·         Д-р Радосвета Стаменкова - изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве

·         Доц. Христина Лебанова - Социална фармация и фармацевтично законодателство - МУ – Плевен.

Коментари