Публикация

Зимни грижи за кожата

Мразовитата зима не вещае нищо добро за кожата – може да бъдете абсолютно сигурни в това. Характерните по това време на годината температурни колебания, силен вятър и висока влажност нанасят сериозни поражения върху външния вид.


Една от основните причини за това е, че студът затруднява нормалното функциониране на мастните жлези и резултатът е суха, бледа и състарена кожа. Специалистите обаче уверяват, че стига да полагаме правилни и систематични грижи, имаме всички шансове да сияем с пълна сила и през зимния сезон.

„Промените във времето предизвикват изменения в различните типове кожа. Така например мазната кожа може да се превърне в нормална, а нормалната да придобие някои белези, характерни за сухата” – обяснява козметичката Стела Хаджиева.

През зимата в нейния салон важи едно желязно правило – никакви ексфолиращи или пилинг процедури. „Неблагоприятните атмосферни условия изсушават достатъчно кожата и я предразполагат към раздразнения, сърбежи и дори лющене. Точно заради това през студените месеци трябва да се акцентира върху овлажняващите, подсилващи кремове, а не да се употребяват по-агресивните ексфолианти.”

Добрата новина - в днешно време козметичният пазар изобилства от артикули, които се сочат като подходящи за употреба през зимата. Лошата - да се ориентираш из безбройните лавици с кремове и лосиони коства мъчителни усилия. Как да разберем кои точно продукти ще ни свършат най-добра работа?

Съветът на Стела Хаджиева е да се търсят кремовете с бадемово масло, които са изключително подходящи за зимата, защото имат отличен подхранващ и витаминизиращ ефект.

„Бадемовото масло е богат източник на протеини, витамини Е и В, магнезий, фосфор, цинк и мед. Ако кожата е силно зачервена от студа,  върху нея могат да се нанасят продукти с екстракт от невен. Тази билка успокоява кожата и й осигурява по-нататъшна защита от пораженията, които причиняват мразовитите температури. Важно е да се знае, че зимните кремове и лосиони трябва да се нанасят върху кожата поне половин час преди да се излезе навън.”

Понякога се случва, без да искаме, било поради незнание или небрежност, сами да утежняваме състоянието на кожата си през зимата. Така една на пръв поглед безобидна постъпка като прекаляване с козметични продукти, съдържащи алкохол, или игнорирането на кремовете със слънцезащитен фактор може да доведе до трайни кожни увреждания.

„Слънцето грее през цялата година дори когато не го усещаме заради студеното време или тъмните облаци. Ултравиолетовите лъчи си проправят път сред тях и постоянно бомбардират кожата – предупреждава Стела Хаджиева и допълва: – Козметиката със слънцезащитен фактор е задължителна и през зимата, особено за любителите на снежните спортове. Много хора не знаят, че всеки път, когато получат някакво слънчево изгаряне, в структурата на кожните клетки настъпва промяна, която с времето става необратима. Тя води до преждевременни бръчки, обриви, а понякога и до перманентни кафяви петна.

Макар всяка година тенденциите в зимния грим да се променят, има няколко универсални правила, които е добре да се спазват. Приберете ярките, блещукащи сенки и ги заменете с матови в кафявата и сивата гама. Тъй като през зимния сезон кожата става по-бледа (заради недостига на витамин D), мисията на фон дьо тена е да й придаде свежест и жизненост. За тази цел трябва да изберете такъв, който е с един тон по-топъл. Това ще направи тена по-естествен и привлекателен. 

Коментари