Публикация

Съвети за оцеляване след празниците

Обилните пиршества нерядко завършват с главоболие и неразположение. Всеки си има и любими рецепти за това, как да сложи край на махмурлука „след това”. Ето някои прости съвети с голям ефект.


Преди да се посегне към алкохола е важно да се хапне достатъчно и здравословно. Най-подходящи са богатите на мазнини и белтъчини храни като сардините или пък спагетите. Те се смилат по-бавно, а поетият след тях алкохол не се отразява толкова бързо, отбелязва Дойче веле.

Освен това стомахът остава значително по-добре защитен от алкохола и киселините. По време на празник е препоръчително да се пие периодически вода, тъй като алкохолът отнема течностите в тялото, което води до прословутия махмурлук на следващия ден.

Богата закуска, вода и витамини

Този следващ ден след пиршество е най-добре да се започне с богата закуска - с кисели краставички, рибени ролца и салата от раци. Това помага за възстановяването на баланса от минерали и витамини. Но и пълнозърнестият хляб с растителна мазнина, репичка и краставичка върши работа срещу махмурлука.

Растителната мазнина е богата на ненаситени мастни киселини и доставя енергия на изтощеното тяло. Не бива да липсват и пресните плодове и зеленчуци. Витамините и минералите съживяват тялото отново, а витамин С в плодовете помага на черния дроб да разгради алкохола.

Накрая е добре да направите дълга разходка - свежият въздух и лекото движение са препоръчителни за обмяната на веществата и кръвообращението. Табу е да започнете отново да пиете това, с което сте завършили вечерта - това не е средство, което помага, а само влошава махмурлука.

На следващия ден мнозина се оплакват и от киселини. За да ги преодолеете е най-добре да изпиете чаша мляко и да изядете филия сух бял хляб. Киселините могат да бъдат „потушени” и с отвара от чаена лъжичка лечебна кал, която да се консумира ежедневно преди основното хранене. Нейна алтернатива би могло да бъде сдъвкването на едно-две синапени семена.

На студено

Важна роля при преодоляване на неразположението може да изиграе движението на чист въздух. Някои хора дори твърдят, че ако помръзнат на студено, по-лесно се освобождават от тежестта в корема си. Който може да яде, да се ориентира най-вече към ябълките.

Други средства, които помагат на черния дроб при справянето с отровите, са соковете от червено цвекло и артишок. Мазният пилешки бульон също е добро средство за стабилизация на чувствителния стомах и за възстановяването на кръвообращението.

Коментари