Публикация

„Лекар на годината“ с 20-годишен юбилей

„Лекар на годината“ с 20-годишен юбилей

По повод юбилея ще Ви припомним в поредица от материали кои са носителите на най-престижното звание „Лекар на годината“.

 

През октомври 2023 година се навършват 20 години от основаването на престижното отличие „Лекар на годината“. Оттогава на 19 октомври – Деня на българския лекар БЛС връчва награди за принос в медицината. Идеята за това е на проф. Андрей Кехайов и две десетилетия на своя празник гилдията награждава най-заслужилите свои членове. В навечерието на „Лекар на годината 2023“ и гласуването на 20-тия носител на престижното отличие ще ви припомним кои заслужили медици са печелили титлата от нейното основаване до днес. През годините отличията са претърпели малки промени, имало е години, в които „Лекар на годината“ са били няколко медици, но във времето традиционните категории за „Лекар на годината“ са следните:

 

1. “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“;

2. “Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“;

3. “Ти си нашето бъдеще“ – награда за младите медицински надежди на България;

4. “Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“;

5. “Лекар на годината.”

 

В навечерието на „Лекар на годината 2023“ ще Ви припомним кои са медиците печелили титлата от нейното основаване до днес.

„Лекар на годината 2003г.“ Акад. д-р Петя Василева

Акад. д-р Петя Иванова Василева е българска лекарка, офталмолог, академик на БАН.

Тя е родена през 1940 година в София. Завършва Висшия медицински институт в София.

От 1995 година е член-кореспондент, а през 2003 година е избрана за академик и става първият носител на най-високия почетен знак “Лекар на годината“.

 

 Автор е на 12 учебника, над 500 статии, членува в ръководството на 12 международни организации, съпредседател за Европа е на Международната агенция за предпазване от слепота. Има магистърска степен от Университета “Джон Хопкинс” в САЩ, два мандата е в Световния съвет по офталмология и е сред петдесетте членове на елитната Световна академия по офталмология. Дългогодишен председател на Съюза на очните лекари. 

Приноси в областта на очната хирургия, възпалителните процеси, трансплантацията на роговица и епидемиологията на очните заболявания.

 

Акад. д-р Петя Василева е от онази благословена категория лекари, които имат мисията, знанията и таланта да връщат светлината на хора, живели години в мрак. “Страхотно e, когато човек прогледне пред очите ти”, казва не без вълнение ръководителката на Специализирана очна болница “Акад. Пашев” - база за обучение на МУ-София.

Коментари