Публикация

Дефицитът на витамин D не е само заради липса на слънце!

Дефицитът на витамин D не е само заради липса на слънце!

Обикновено при дефицит на витамин D се говори за нуждата от излагане на слънце и приема на храни, които го съдържат. Има обаче и други причини, за които се знае по-малко и те са свързани с бъбреците, черния дроб или заболявания на стомашно-чревния тракт.

 

Ако кръвните изследвания сочат по-ниски стойности, преди всичко трябва да се види, колко по-надолу са те. Не бива да се забравя, че витаминът играе роля не само за костите, но и за имунната система като цяло. С намалените му стойности се свързват още заболявания като множествена склероза и др.

Кога се говори за липса на витамин D

За нормални се смятат нива от 20 ng/mL или по-високи. Те са достатъчни за повечето хора за здравето на костите и цялостното здраве. В зоната между 12 ng/mL и 20 ng/mL се говори за лек до умерен дефицит. Нива под 30 nmol/L (12 ng/mL) са прекалено ниски. Отразяват се неблагоприятно на костите и на здравето като цяло. Нива над 125 nmol/L (50 ng/mL) пък са твърде високи и също могат да причинят здравословни проблеми. Обикновено се дължат на предозиране на добавки с витамина.

Ето още веднъж основните причини за дефицит на витамин D:

Липса на достатъчно контакт на кожата със слънцето: Повечето витамин D се синтезира в кожата под влиянието на пряката слънчева светлина. През зимата това е проблем. Тази причина се среща и по места в света, където естественото слънцегреене е ограничено. Хората прекарват повече време на закрито, а дрехите покриват по-голямата част от кожата. Известни са случаи, когато прекомерната употреба на слънцезащитни продукти пречи.

 

По-тъмната кожа съдържа повече меланин. Той от своя страна действа като естествена слънцезащита и намалява способността на кожата да произвежда витамин D. Затова тъмнокожите трябва да прекарат на слънце по-дълго време от тези с по-светла кожа, за да получат същото количество от витамина.

 

С напредването на възрастта кожата им става по-малко ефективна при производството на витамин D.

 

Храната също е източник на витамин D. Най-добрите продукти за това са мазна риба, обогатени млечни продукти и яйчни жълтъци. Веганите и хората на определена диета по принцип са изложени на по-висок риск от дефицит.

 

При наднормено тегло и затлъстяване също може да се установи дефицит. Витамин D е мастноразтворим - излишните мазнини в тялото абсорбират и задържат витамин D. Така в кръвта се установяват по-ниски циркулиращи нива, дори ако излагането на слънце и хранителният прием са достатъчни.

Болести на стомаха и червата затрудняват усвояването

По-малко известните причини са свързани с нарушения на усвояването. Начело в списъка са медицински състояния, които засягат стомашно-чревния тракт като цьолиакия, болестта на Крон или кистозната фиброза.

 

Бъбречни или чернодробни проблеми също оказват влияние. Превръщането на витамин D в неговата активна форма става именно през бъбреците и черния дроб. Ако имате заболяване, което засяга тези органи, то може да причини дефицит.

Има и определени лекарства като антиконвулсанти, глюкокортикоиди, антиретровирусни средства, хапчета за отслабване, които може да повлияят негативно  за усвояването на витамин D.

 

Редактор Илияна Ангелова

Коментари