Публикация

Турският опит в борбата с мозъчните тумори

Методът (при който няма никакъв нож!) се ражда през 1968 г., като клиниките, които го прилагат в началото, се броят на пръсти в целия свят. Днес те са около 300, а успешно излекуваните пациенти – около 500 хиляди.

Защо гама ножът е „златен стандарт” в радиохирургията, какви са преимуществата и приложенията му? Ето какво каза за Хелт Медия проф. Селджук  Пекер, ръководител на специализирания екип в турския здравен холдинг „Аджибадем”:

„Това е един от най-ефикасните методи, при които се избягва хирургическата интервенция и всички усложнения, до които тя може да доведе. Приложима е за малки (до 3,5 см) тумори в мозъка, разположени на труднодостъпни места. Това е безкръвен метод, без анестезия, престоят в клиниката е много кратък, понякога само часове.  
 
С гама ножа се избягва засягането на важни зони в мозъка – убиват се само туморните клетки. Ако туморът е много голям или притиска очния нерв например – тогава трябва да се предприеме операция за отстраняването му. Но ако туморът е малък и не причинява спешно състояние, лечението с гама нож е най-добро. Трябва да се подчертае, че усложненията при този метод са нищожно малко в сравнение  с  оперативния.
 
Прилага се и при метастази, доброкачествени менингиоми,  артериовенозни малформации, епилепсия и др. За разлика от близкото минало вече повечето хора търсят лекар по-рано, при не много сериозни симптоми и оплаквания (леко главоболие, замайване и т.н.). И когато се установи, че причината е малък тумор – лечението му с гама нож е много лесно и ние можем да помогнем. Използваме този метод от 13 години и имаме над 4000 успешно лекувани пациенти.

Мисля, че е важно хората сами да бъдат активни в търсенето на различни възможности за лечение. Вече има много информация, има възможност за избор и човек трябва да поеме тази отговорност за своето здраве.”

Корпорацията „Аджибадем” включва 12 болници, 7 поликлинични медицински центъра, офталмологичен център, централна и специализирани лаборатории. В най-голямата здравна група в Турция работят около 8000 души, 1800 от които - висококвалифицирани лекари от всички специалности.

През клиниките “Аджибадем” годишно преминават около 2 млн. пациенти, а сред хилядите чужденци има и немалко българи. Международният пациентски център е организиран на принципа „всичко на едно място” и осигурява и координира пълното медицинско и битово обслужване на чуждите граждани от момента на първото запитване до напускането на страната.

Здравният холдинг има авторитетната акредитация Joint Commission International (JCI) – това е международен орган на американска независима асоциация, която вече сто години оценява по прецизни критерии качеството на лечебните заведения. Тази акредитация е свидетелство за постигнати най-високи показатели в качеството на медицинското обслужване, прилагането на подходящите методи за лечение, както и за минимален риск за пациентите. В целия свят клиниките, акредитирани от JCI, са малко повече от 100.

От миналата година университетът „Аджибадем” обучава студенти, което е резултат от продължителното партньорство с Харвардската медицинска школа. 

Коментари