Публикация

Турският опит в борбата с мозъчните тумори

Понятието „златен стандарт” автоматично насочва към върхово постижение в дадена област. Именно така се характеризира прилагането на т.нар. гама нож при лечението на мозъчни тумори.


Методът (при който няма никакъв нож!) се ражда през 1968 г., като клиниките, които го прилагат в началото, се броят на пръсти в целия свят. Днес те са около 300, а успешно излекуваните пациенти – около 500 хиляди.

Защо гама ножът е „златен стандарт” в радиохирургията, какви са преимуществата и приложенията му? Ето какво каза за Хелт Медия проф. Селджук  Пекер, ръководител на специализирания екип в турския здравен холдинг „Аджибадем”:

„Това е един от най-ефикасните методи, при които се избягва хирургическата интервенция и всички усложнения, до които тя може да доведе. Приложима е за малки (до 3,5 см) тумори в мозъка, разположени на труднодостъпни места. Това е безкръвен метод, без анестезия, престоят в клиниката е много кратък, понякога само часове.  
 
С гама ножа се избягва засягането на важни зони в мозъка – убиват се само туморните клетки. Ако туморът е много голям или притиска очния нерв например – тогава трябва да се предприеме операция за отстраняването му. Но ако туморът е малък и не причинява спешно състояние, лечението с гама нож е най-добро. Трябва да се подчертае, че усложненията при този метод са нищожно малко в сравнение  с  оперативния.
 
Прилага се и при метастази, доброкачествени менингиоми,  артериовенозни малформации, епилепсия и др. За разлика от близкото минало вече повечето хора търсят лекар по-рано, при не много сериозни симптоми и оплаквания (леко главоболие, замайване и т.н.). И когато се установи, че причината е малък тумор – лечението му с гама нож е много лесно и ние можем да помогнем. Използваме този метод от 13 години и имаме над 4000 успешно лекувани пациенти.

Мисля, че е важно хората сами да бъдат активни в търсенето на различни възможности за лечение. Вече има много информация, има възможност за избор и човек трябва да поеме тази отговорност за своето здраве.”

Корпорацията „Аджибадем” включва 12 болници, 7 поликлинични медицински центъра, офталмологичен център, централна и специализирани лаборатории. В най-голямата здравна група в Турция работят около 8000 души, 1800 от които - висококвалифицирани лекари от всички специалности.

През клиниките “Аджибадем” годишно преминават около 2 млн. пациенти, а сред хилядите чужденци има и немалко българи. Международният пациентски център е организиран на принципа „всичко на едно място” и осигурява и координира пълното медицинско и битово обслужване на чуждите граждани от момента на първото запитване до напускането на страната.

Здравният холдинг има авторитетната акредитация Joint Commission International (JCI) – това е международен орган на американска независима асоциация, която вече сто години оценява по прецизни критерии качеството на лечебните заведения. Тази акредитация е свидетелство за постигнати най-високи показатели в качеството на медицинското обслужване, прилагането на подходящите методи за лечение, както и за минимален риск за пациентите. В целия свят клиниките, акредитирани от JCI, са малко повече от 100.

От миналата година университетът „Аджибадем” обучава студенти, което е резултат от продължителното партньорство с Харвардската медицинска школа. 

Коментари