Публикация

Изследвайте се безплатно за хепатит C в лаборатория „ЛИНА“

Изследвайте се безплатно за хепатит C в лаборатория „ЛИНА“

В седмицата, в която отбелязваме Световния ден за борба с хепатита, медицинска лаборатория „ЛИНА“ напомня, че извършва безплатни изследвания за хепатит C. Те са скринингови и за тях кръвни проби се вземат във всяка от самостоятелните ѝ лаборатории и манипулационни в областите: Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол. Инициативата е постоянна и се провежда от 2018 г. насам съвместно с пациентска организация „ХепАктив”.

 

„Хепатит C е инфекция, която може да остане скрита в продължение на много време, докато не нанесе усложнения на организма като цироза или дори рак. Поради тази причина препоръчвам на всички пациенти, които посещават лаборатория „ЛИНА”, като допълнение към изследванията си да включат безплатния тест за хепатит C. Благодарение на профилактиката    вирусът може да бъде открит навреме и правилно лекуван”, споделя д-р Татяна Николова, специалист по вирусология в „ЛИНА”. В случай, че изследването се окаже положително, пациентите могат да се консултират с нея. Д-р Николова работи в централата на лабораторията в Central park в Бургас. Диагностиката за хепатит може да бъде продължена с още изследвания, включително и генетични.

 

Повече за хепатит C

 

Хепатит С е възпаление на черния дроб, причинено от вируса на хепатит С (HCV).  Той може да причини както остър, така и хроничен хепатит. Неговата тежест варира от леко до сериозно заболяване, което продължава цял живот. Вирусът на хепатит С е кръвнопреносим и повечето заразявания стават чрез излагане на кръв при опасни инжекционни практики, нерегламентирани здравни грижи и кръвопреливания, инжекционна употреба на наркотици и сексуални практики, които водят до контакт със заразена кръв.  В световен мащаб около 58 милиона души са хронично заразени с вируса на хепатит С, като годишно се появяват около 1,5 милиона нови инфекции, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

 

Повече за Световния ден за борба с хепатита

 

Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28 юли, като на този ден международната общност се обединява около темата за превенцията. С него за пореден път се поставя акцент върху неотложността на действията и усилията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г.

 

Коментари