Публикация

Диария през лятото – как да я овладеем бързо

Диария през лятото – как да я овладеем бързо

Когато навън е знойно лято, последното нещо, което наистина искате да правите, е да тичате наоколо, опитвайки се да намерите тоалетна. И не, това не се случва само на вас – стомашното разстройство, познато още като диария, е сравнително често срещано явление. Ако сте любопитни защо топлото време понякога може да предизвика диария и какво да правите в такива ситуации, попаднали сте на правилното място.

 


Макар обикновено да е безобидно и да не налага лекарска намеса, разстройството бързо може да доведе до силно обезводняване, както и до някои усложнения, особено в по-горещите дни. Особено внимателно трябва да бъдат родителите на малки деца. Според Световната здравна организация диарията, която е предотвратима, годишно отнема живота на стотици хиляди деца под 5-годишна възраст и е сред водещите причини за смъртност в тази възрастова група, наред с пневмонията и маларията. При възрастните с хронични заболявания също са необходими допълнителни грижи.

Какви може за да причините за диария през лятото

Най-честата причина е инфекция с вируси (ротавируси, ентеровируси и др.) или с бактерии и паразити. Проблемите може да се проявят у дома, но обикновено заразяването става по време на ваканция, при промяна на средата и хранителния режим.


Така например диарията на пътешественика може да се започне както веднага след инфектиране, така и дни след завръщането от почивката. Неприятните оплаквания се появяват:

  • след консумация на недобре измити плодове и зеленчуци, сурово месо, продукти, които са неправилно съхранявани в жегите (царевица на плажа, риба и т.н.);

 

 

  • след случайно поглъщане на замърсена вода при къпане в море, река, басейн. Все пак именно през лятото посещаваме най-често такива места;
  • след силен стрес и безпокойство.

Острата диария се характеризира с внезапно начало и често изхождане

Изпражненията са воднисти, обикновено придружени от други симптоми като коремна болка, спазми, слабост, понякога повръщане и висока температура. Оплакванията може да продължат от 24 до 48 часа, като има опасност от дехидратация и загуба на електролити.


Ако това стане

  • При тази ситуация приемът на достатъчно количество течности придобива първостепенно значение. Освен чиста вода, добре е да се консумират различни видове бульони и супи, чрез които се набавят натрий, фосфор, калций, а също така плодови сокове (например от банан) и зеленчуци, доставящи на тялото калий. По този начин се възстановят и поддържат нормалните нива на електролити в организма.
  • Опитайте се да сведете консумацията на фибри до минимум, за да дадете почивка на червата. В диетата е добре да бъдат включени варени картофи, варени моркови, ориз, препечен хляб. Ограничете приема на мазнини, тъй като те не се усвояват лесно. Забравете за лютото.
  • Приемайте пробиотик, за да запазите доброто чревно здраве.

 

 


Вземете продукт, който да спре самата диария. Например такъв, който съдържа лоперамидов хидрохлорид. Той:

  • втърдява изпражненията и намалява честотата на дефекациите;
  • е предназначен за лечение на внезапно възникнала (остра) диария при възрастни и деца над 12 години.

 

Ако след 2 дни не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ.

Как да си помогнете - съвети за здрав стомах в горещините

Някои насоки, които трябва да следвате:

  • Спазвайте добра лична хигиена – мийте често ръцете си с топла вода и сапун, ползвайте мокри кърпички с дезинфектант или антибактериални гелове.
  • Когато сте на почивка или просто сте решили да вечеряте навън - внимавайте какво слагате в чинията си. Избягвайте сурови или неварени храни като нарязани салати с дресинг, колбаси, лютеница и др., особено такива, които се продават в крайпътни сергии. Горещата температура ги превръща в среда за размножаване на бактерии и микроби. Най-добре е да разчитате на прясно приготвена храна в проверени заведения за хранене.
  • Уверете се, че пиете чиста вода (най-добре бутилирана).
  • Избягвайте съмнителни водни басейни.
  • Вкъщи измийте старателно всички плодове и зеленчуци, особено листните и карфиола. Те не само съдържат ларви и червеи, но и събират мръсотия от улиците.

 

  • Чесън, черен пипер, джинджифил, куркума, кориандър подобряват имунитета. Затова ги използвайте щедро във вашите рецепти през лятото.
  • Листата от мента са полезни в борбата с лошото храносмилане. Запарете пакетче чай в гореща вода и го изпийте след хранене.
  • Намалете кафето.

Тези съвети са ефективни, ако се комбинират с правилни хранителни навици. Не забравяйте, че лесно може да избегнете диарията с малко предпазливост.


Бъдете здрави! Наслаждавайте се на лятото!

 

 

 

 

Коментари