Публикация

Акценти от Виртуален диалог за усложненията от диабет

Акценти от Виртуален диалог за усложненията от диабет

Усложненията на диабета са коварни, настъпват при не малка част от пациентите, като могат да увредят различни органи и системи. Възможно е първо да се открие невропатията, а после и захарната болест, изтъква д-р Слави Станев, невролог в УМБАЛ „Света Анна“ в София. Заедно с ендокринолога д-р Красимир Хаджилазов той отговаряше на пациентски въпроси в онлайн дискусия по темата за диабета и неговите усложнения. При симптоми като изтръпване, парене, мравучкане в крайниците трябва скоро да се потърси направление за невролог от личния лекар.

 

Виртуален диалог за усложненията от диабет

 

Неочаквано бързо напълняване и инсулинова резистентност

Жена на 21 г качва бързо килограми и за около 8 месеца става 110 кг. Установена е инсулинова резистентност, има ли риск за здравето, гласи един от въпросите. Състоянието категорично е предвестник на проблеми със здравето, коментира д-р Станев. Инсулиновата резистентност повишава значително риска от диабет, затова консултацията с ендокринолог и невролог е задължителна.

 

 

Висока кръвна захар след Ковид

След тежък ковид, лекуван и с кортикостероиди, мъж повишава значително кръвната захар. Постепенно тя се нормализира, но остава мравучкане и изтръпване в ходилата.

В този случай д-р Станев препоръчва консултация с невролог и поне за три месеца да приема Алфа-липомакс х 2 капсули сутрин на гладно. Препаратът съдържа алфа-липоева киселина и витамини от групата В. Формулата е разработена специално, за да помогне за профилактиката и лечението на невропатията. Подходящ е и при диабетна полиневропатия, допълва д-р Станев.

Трудно свивам пръстите на краката – какво да правя?

Друг пациент споделя, че трудно свива пръстите на краката. Усеща все едно кожата под пръстите е надебеляла и те трудно се свиват. В такива по-тежки случаи алфа-липоевата киселина се комбинира и с други лекарства като обезболяващи, мускулни релаксанти и други.

 

 

 

Диабетната полиневропатия е заболяване на 4-те крайника. Факт е, че по-интензивно се засягат долните, без това не е задължително, коментира още д-р Станев.

Нормализиране на кръвната захар – кое е ключово

Нормализирането на кръвната захар е едно от най-важните условия за овладяване на диабета и предотвратяване или поне забавяне на усложненията.

 

Какви са нормалните стойности на гликирания хемоглобин при диабет тип 2? За приемливи се считат резултати под 6.5% за Европа и под 7% за САЩ, казва д-р Красимир Хаджилазов. Тълкуването на стойностите се съобразява още с възрастта и придружаващите заболявания.

Сутрин захарта ми е добре, но след хранене скача до 10

Друг въпрос гласи: „Сутрин, на гладно, захарта ми е около 5, но след като си похапна добре, става около 9-10. Имам ли диабет?“ Кръвната захар се мери 2 часа след хранене. Иначе за точно изследване се прави орален глюкозо-толерансен тест  и гликиран хемоглобин, пояснява ендокринологът.

 

 

Как да се комбинират различните добавки при висока кръвна захар?

Стойностите на кръвната захар на един от участниците в дискусията са около 6,3-6,5 ммола. Личната лекарка препоръча добавки като Екодиаб или други подобни. Трябва ли да ги спра, когато вземам АлфаЛипоМакс, пита мъжът.

 

Всички изброени добавки действат взаимно свързано и в никакъв случай не си противостоят. Алфа липоевата киселина може ли да се взема със други лекарства, отговаря д-р Станев. Не са познати фармацевтични противопоказания или странични ефекти и взаимодействия в клиничната практика.

Парене в ходилата – какво да е лечението

Мъж, който казва, че не е диабетик, се оплаква от сериозни проблеми с ходилата - болки в пръстите, парене, изтръпване. „Ходя като по горещи камъни“, казва той. „На какво се дължи и какво да направя за да не ме измъчват тези болки? Не мога да обуя затворени обувки, защото пръстите ми са болезнени“, описва той симптомите.

 

В този случай терапията с алфа-липоева киселина е задължителна, но трябва да се прецени необходимостта и от от лекарства и лечебни процедури остава, казва неврологът.

 

 

 

Автор Илияна Ангелова

Коментари