Публикация

Инвитро процедурите – какви нови възможности се откриват?

Инвитро процедурите – какви нови възможности се откриват?

Какви методи за оплождане се извършват в клиниките по инвитро?

 

Различни методи на оплождане се изпробват в клиниките по инвитро като съществува класическо ин витро оплождане и ИКСИ оплождане, които се случват в лабораторни условия. При ИКСИ оплождането се касае за мъжки фактор, когато има намален брой на сперматозоидите, намалена морфология или концентрация. Инжектира се единичен сперматозоид в яйцеклетката и по този начин се постига бременност. Изборът на процедура се прави на база на направените изследвания на пациента.Пункцията, която се извършва, спомага за изкарването на 23 яйцеклетки, което означава, че има вероятност да се получат много ембриони. Яйцеклетките, които не участват в ембриотрансфера, се замразяват за 5 години.

 

В екипа на инвитро център „Доверие“ работят инвитро специалисти и акушер гинеколози с дългогодишен опит с над 45% успеваемост в процедурите. Всички методи за лечение на безплодие се предлагат в центъра. Методите на оплождане се прилагат, когато се установи стерилност при мъжа, или жената. За да се постигнат добри резултати се обръща внимание на всеки пациент и се извършват консултации с различни специалисти, които да прегледат здравословното състояние, и да установят придружаващи заболявания, ако има такива.

 

Специален анализ на морфология се следи

 

Морфологията на сперматозоидите се оценява като се наблюдават 200 броя, които се анализират. На база на тези резултати се преценява каква трябва да бъде концентрацията на сперматозоиди. Сперматозоидите, които са прогресивно подвижни, са с по малко ДНК фрагментация, която води до спонтанни аборти. Използват се специални механизми, които да премахнат ДНК фрагментацията, за да бъде предпазен плодът.

 

Същност на инвитро процедурата

 

Стимулацията се извършва в средата на месечния цикъл при жените и е с продължителност от 10 до 15 дни. След извършването на стимулацията, ембрионите се наблюдават до пети ден и след като се оцени процеса, се извършва ембриотрансфер. При мъжете се изследва спермограма, която показва качеството на сперматозоидите. То може да се подобри като се води здравословен начин на живот. Употребата на наркотици, алкохол и тютюневи изделия повлияват негативно на репродуктивната система както при мъжете, така и при жените.

 

Ембриотрансферът е безболезнена процедура и не изисква предварителна подготовка. Шансовете за настъпване на бременност са по-големи, когато се трансферират повече ембриони, които са с по-хубаво качество. След края на процедурата, пациентката получава ембриодоклад, в който е отразена подробно процедурата и позитивите от нея.

 

При всеки пациент процедурата е успешна?

 

Инвитрото в световен мащаб с днешна дата е с успеваемост 32%. Не всеки ембрион има шанс да се имплантира. Ако проблемът е в яйцеклетките, решението е да се прибегне към донорство на сперматозоиди и на яйцеклетки. При някои пациенти са необходими допълнителни технологии, които не са концентрирани само върху самото ин витро оплождане.

 

Инвитро процедурите дават шанс на всеки да бъде родител

 

Възрастта на пациентите също е от огромно значение. Препоръчва се процедурата да се направи веднага след като се открие проблемно забременяване. Много от пациентите чакат дълго време преди да пристъпят към инвитро оплождане поради несигурност и притеснения. Страхът от проблемите кара много млади двойки да се откажат от процедурите, тъй като не са готови да говорят открито за своите проблеми. Репродуктивните проблеми следва да се решават бързо.

 

Около 15% от двойките се сблъскват с репродуктивни трудности или страдат от безплодие, а приблизително около 40% от проблемите се откриват при жената. Такива могат да бъдат проблеми с овулацията, запушени маточни тръби, напреднала възраст при жената, ендометриоза, имунологични фактори или нисък брой и лошо качество на сперматозоидите.

 

 „Пациентите, които са тръгнали по трудния път на инвитрото, да не се отказват, защото в крайна сметка се случват нещата, трябва търпение. При някои пациенти е необходим по-дълъг процес работа или повече инвитро процедури. Инвитро оплождането не е лошо заболяване. Това е метод на зачеване, така че незабавно трябва да се потърси репродуктивен специалист, който да разреши проблемите на пациентите, и да ги насочи към здравословен начин на живот.“- споделя главен ембриолог в инвитро център „Доверие“ Мергюл Ферадова.

Коментари