Публикация

Как протича една операция с роботизираната система Да Винчи

Как протича една операция с роботизираната система Да Винчи

В специалното интервю пред SafeNews, уролозите професор доктор Марин Георгиев, доктор Явор Семерджиев и доктор Михаил Колев, споделят улеснената работа в хирургическите интервенции, благодарение на робота Да Винчи.

 

Медицински комплекс “Доверие” разполага с хирургичната система Да Винчи и хиляди пациенти са имали възможността да се възползват от предимствата на роботизираната хирургия. Апаратът дава още по-добро виждане вътре в тялото на пациента с много по-големи детайли. Увереността и спокойствието в работата с робота е на първо място.

 

Точността е водеща в работата с робота Да Винчи

 

При роботизираната хирургия има много по-добра визуализация на операцията. Увеличението на картината е много по-голямо, точността и образа са много по-добри. Вътрешната китка на робота изпълнява същата работа с точността на човешката китка. Точността на движението е много висока и спокойствието на хирурга е в пъти по-високо. Прецизните движения благодарение на робота са много по-точни в сравнение с лапароскопската хирургия.

 

В основата на роботизираната хирургия стои използването на работата с оценявани манипулационни ръце, които се контролират от хирурга чрез компютърна система. Те са оборудвани с високотехнологични камери, които предават увеличени и ясни изображения на операционното поле.

 

Онкологичните операции в медицински комплекс “Доверие” се извършват изцяло с помощта на робота Да Винчи. В началните стадии при рак на простатната жлеза, роботът извършва специални операции, които се увенчават с успех. Увеличава се качеството на живот, тъй като се запазват основните функции на простата. Предимствата на новата технология са огромни.

 

Процедурата е трудна за изпълнение, тъй като здравната каса трудно отпуска средства за лечение с използване на роботизирана хирургия и понякога отнема изключително много време, докато пациентът получи зелена светлина за започване на процедурата.

 

Предимства на роботизираната хирургия

 

Роботизираната хирургия притежава множество предимства пред отворената хирургия. На първо място, тъканната травма, която се получава при отворената хирургия,  изисква повече време за възстановяване. При лапароскопската интервенция, възстановяването е близо до роботизираната хирургия. При роботизираните операции не се получават усложнения, променя се качеството на живот на пациента към по-добро и се наблюдават по-добри онкологични резултати. 

 

Развитие на роботизираната хирургия в бъдеще

 

В бъдеще се очаква роботизираната хирургия да се развива още повече, като постоянно се въвеждат подобрения в технологията и се разработват нови роботизирани системи. Това ще доведе до повишаване на ефективността и широко разпространение на тази иновативна методика в медицинската практика, която носи ползи за пациентите и хирургиите.

Коментари