Публикация

Науката е на път да превърне старостта в лечима болест

Науката е на път да превърне старостта в лечима болест

Стволовите клетки могат да се променят в много различни клетки, позволявайки им както да заменят тези, които вече са умрели, така и да създадат нови. Възможността за връщане на диференцирани клетки в предишното им плурипотентно състояние и създаване на индуцирани плурипотентни стволови клетки (iPSCs) беше постигната за първи път от проф. Shinya Yamanaka през 2006 г. Заради този пробив през 2012 г. той и сър Джон Б. Гърдън получиха Нобелова награда за физиология и медицина.

 

Оттогава разбирането как да се създадат индуцирани плурипотентни стволови клетки беше използвано, за да позволи разработването на ембрионални модели, които да позволят изучаването на най-ранните етапи на човешкото развитие и разработването на органоиди за изследване на различни условия.

Можем ли наистина да измерим точно възрастта?

Въпреки способността отделните клетки да се върнат в състояние на по-голяма плурипотентност, подмладяването им се оказва предизвикателство. Това отчасти е така, защото концепцията за биологичната възраст на организма и как тя влияе на клетъчно ниво, е сложна и зависи от много фактори.

 

Теломерите са сегмент от ДНК в края на хромозома, който се скъсява всеки път, когато клетката се дели. Това означава, че колкото по-стар е един организъм, толкова по-къси са теломерите в неговите клетки.

 

Метиловите групи са молекула, прикрепена към ДНК. Конфигурацията на тези молекули, известна като епигенетика, може да се промени с възрастта.

 

Същевременно вече има разработени епигенетични часовници, които претендират, че могат да осигурят „биологична“ възраст за хората, която е различна хронологична възраст.

 

Наскоро екип от изследователи от Съединените щати и Русия разработи „часовник за стареене“ въз основа на информацията, която са събрали за свързаните с възрастта промени в генната експресия. Те използват този часовник за стареене, базиран на транскрипция, за да демонстрират, че препрограмирането на клетките е настъпило след генно инженерство.

6 химически коктейла за обръщане на стареенето

Съвместното проучване на изследователите от САЩ и Русия, публикувано в началото на 2023 г. в  списание Aging отчита значителен успех в подмладяването на клетките. Учените отбелязват, че отличителна черта на еукариотното стареене на клетките е загубата на епигенетична информация - процес, който може да бъде обърнат. Според тях ектопичната индукция на факторите на Yamanaka OCT4, SOX2 и KLF4 (OSK) при бозайници може да възстанови младите модели на ДНК метилиране, транскрипционни профили и тъканна функция, без да изтрива клетъчната идентичност.

 

Те идентифицират шест химически коктейла, които възстановяват младежкия профил на транскрипция в целия геном и обръщат транскриптомната възраст. Промяната в годините на възраст се определя с помощта на специфичния хронологичен часовник.

Според учените шестте препрограмиращи коктейла намаляват измерената възраст на клетките с около три години в рамките на четиридневна терапия. За да се постигне намаляване на възрастта, без да се променя клетъчната идентичност, изследователите се фокусират върху малки молекули, които е вероятно да работят в ранните етапи на формирането на CiPSC, включително валпроева киселина (V), CHIR-99021 (C), E-616452 (6), транилципромин (Т) и форсколин (F).

 

Базалият коктейл, който предизвика най-мощното подмладяване е наречен VC6TF. Той се оказва най-ефективен  при възстановяване на целостта на нуклео-цитоплазмената компартментализация, ключов признак за обръщане на възрастта.

Учените определят резултатите от изследването като вълнуваща стъпка в изучаването на стареенето и отчитат нуждата от още изследвания. Според тях е рано да се правят заключения за това дали химическите коктейли могат да обръщат стареенето на клетките при хора.

Цялото изследване можете да видите тук

По публикацията работи Бойко Бонев

Коментари

За тези неща се говори поне от 20 години, като не включвам последните няколко през които още по интензивно... Никой не се подмладил... Но субсидиите по тези изследвания са огромни...