Публикация

Нова година, нови надежди и желания

Добрите намерения са неизменна част от началото на новата година - това е идеалното време да решиш да промениш нещо в живота си, както отбелязват психолозите. Но често всичко пропада набързо поради вътрешна съпротива.


„Основната предпоставка е човек наистина да го иска”, казва психоложката Юлия Шамхорст, цитирана от Дойче веле, и продължава: „Би трябвало сериозно да си зададем въпроса дали разполагаме с достатъчно сили и готовност да вложим енергията си в новата посока”. В крайна сметка преобръщането на рутината от делника изисква повече енергия, отколкото се предполага.

Мислете конкретно!

От психологическа гледна точка реализацията на намеренията има по-добри изгледи за успех, ако набелязаната цел е позитивна. Да спрем пушенето, да намалим алкохола или стреса - това са негативни намерения, които показват какво не искаме. „Не е достатъчно да се освободиш от нещо, трябва да знаеш къде искаш да стигнеш”, съветва експертката.

В случая с пушенето привлекателната перспективата за отказалите се от тютюна би могло да бъде изкачването на стълби без задъхване. А тези, които искат да отслабнат, могат да си поставят за конкретна цел „влизането” в любими преди дрехи, по този начин ще си осигурят необходимата мотивация.

Друга от често допусканите грешки е непрецизното формулиране на добрите намерения. „Повече движение” или „по-малко стрес” са начинания, които набързо могат да бъдат отново отхвърлени, тъй като не казват достатъчно и не са обвързващи.

Много по-добре от „повече движение” би било в този смисъл планирането на половинчасова разходка по три пъти седмично. В случая с пушенето пък помага по-доброто обмисляне на собственото поведение в „рискови” ситуация, например когато се събират множество пушачи на едно място.

С търпение и контрол се стига далеч

Освен всичко това добрите намерения изискват търпение. За да не се изчерпи то, е препоръчителен постоянният контрол на успехите - съветва берлинският психолог Щефан Якоб. Най-голям смисъл има при набелязването на намеренията още на Нова година да се заложат и срокове, при изтичането на които да се направи рекапитулация.

При някои намерения, като например за отслабване, повечето по-малки стъпки обещават по-голям успех, отколкото някоя голяма. А ако мине твърде много време, докато бъде постигната целта, това би могло да се отрази обезкуражаващо, отбелязват психолозите.

Истинското изпитание за намеренията настъпва тогава, когато се стигне до някое поражение. То често подтиква да се откажеш от целта си. „Този, който след две седмици непушене отново посегне към цигарата, не бива да се отчайва”, убеждава психоложката Шамхорст.

Справянето с подобни поражения е също изкуство и е част от предизвикателството. А който наистина успее да преодолее вътрешната си съпротива, ще бъде възнаграден подобаващо. „Успехите не само се отразяват добре на здравето, но и укрепват самочувствието”, подчертава експeртката. В повечето случаи усилията получават и съответното социално признание.

„Предизвикателство е обаче и това да се харесваш такъв, какъвто си”, посочва тя.
Този, който започва новата година без намерения, навярно просто е доволен от живота и от себе си човек.

Коментари