Публикация

4 необичайни ранни симптоми на инфаркт

4 необичайни ранни симптоми на инфаркт

Ранните признаци на инфаркт понякога са почти незабележими, затова пък е важно да ги познаваме добре. Това може да спаси живот! Инфарктът е животозастрашаващо състояние - възниква, когато кръвоснабдяването на сърцето бива внезапно блокирано, често поради кръвен съсирек. Недостатъчният приток на кръв към сърцето може да причини сериозно увреждане на сърдечния мускул и изисква незабавно лечение.

 

„Въпреки че симптомите могат да варират от човек на човек, има 4 ранни предупредителни признака за инфаркт, които всеки трябва да знае.“ Това подчертава кардиологът д-р Олег Варфоломеев.

 

Ако осъзнаете, че тези признаци сочат риск от инфаркт, това дава възможност да се потърси предварително лекарска помощ и може би да се предотврати самия инцидент.

Болка в крака

Усещането за стягане или спазми в прасците по време на ходене може да показва периферно артериално заболяване, което е особено често срещано при пушачи и хора с диабет. Това е сериозен фактор за съдови инциденти, какъвто е и инфарктът.

Болка в ръката

Болка, която се излъчва към лявата ръка или врата, може да е признак на инфаркт. Ако болката не изчезне или ако имате предшестващо сърдечно заболяване и вашите лекарства не са донесли облекчение, потърсете спешна медицинска помощ.

Подути глезени

Въпреки че подутите глезени могат да бъдат причинени от различни причини, те не трябва да се пренебрегват. Едно от заболяванията, с което този симптом е свързан, е сърдечна недостатъчност.

„Това не трябва да се пренебрегва, особено ако глезените станат много големи, тъй като това може да е признак на сърдечна недостатъчност, но също така е много често и има много други причини,“ казва д-р Варфоломеев.

Болка в челюстта или гърба

Симптомите на инфаркт често се проявяват като болка в челюстта или гърба. Това важи особено за жените. Известно е, че при тях инфарктът може да се прояви със симптоми, които се различават от класическата болка в гърдите, която се описва при сърдечен пристъп. Затова при такава болка е важно жените да потърсят медицинска помощ.

 

Източник: news-air.com

Коментари