Публикация

Какви грижи да полагат родителите за децата си при екстремно високите температури

Какви грижи да полагат родителите за децата си при екстремно високите температури

Децата попадат в групата на най-застрашени от прегряване по време на екстремно високите температури, предупреждава педиатър.

 

Очакваме лятото с нетърпение да го изпълним с прекрасни детски игри и забавления навън. Това е любим сезон за децата и за техните родители, но какви опасности крие екстремно горещото време? Високите температури, които обхванаха страната ни в последния месец, са повод за притеснение на възрастните, но най-вече на родители с малки деца. Лятната почивка на морето е свързана с повече време прекарано на силна слънчева светлина. Именно затова родителите следва да бъдат внимателни и да ограничат игрите на детето през най-топлите часове на деня. Това ще предотврати топлинният удар  и детето ще се радва на щастливи мигове.

 

От какво се причинява топлинният удар?

 

Най-често се получава в резултат на излагане на високи температури и дехидратация на организма. Тези неблагоприятни условия афектират способността му за терморегулация. Опасността е най-голяма при деца под 4-годишна възраст.

 

Първото, на което следва да се обърне внимание, е топлинният удар при децата. Те са предразположени към него повече, отколкото възрастните. Средната телесна температура е с няколко стотни по-висока при децата и оттам следва по-голямата вероятност от прегряване. Физически активните деца се загряват много по-бързо, като при тях метаболитните процеси са ускорени.

 

Симптоми на топлинен удар са повръщане, припадане, обърканост, дезориентация, загуба на съзнанието и кома. При топлинен удар трябва да се потърси Спешна помощ.

 

Как да разпознаем топлинния удар?

 

„Първите симптоми, по които може да се установи дали има прегряване при детето, е чувството за безсилие, агресивно и гневно състояние, учестено дишане и червена кожа. Възможно е да се появи главоболие и гадене. Важно е родителите да могат да различат слънчевия от топлинния удар. При слънчевия удар тялото интензивно се поти. Това се получава от защитната реакция на тялото, което се опитва да се охлади. При топлинния удар тялото спира да се поти, кожата изсъхва и почервенява.“ – споделя д-р  Ралица Калинова, педиатър в Медицински комплекс “Доверие”.

 

Съвети за предпазване на детето от прегряване

 

Специалистът препоръчва деца до две години да пропускат най-горещите часове на басейна или плажа. За да се избегне допълнително изгаряне, е хубаво да се използва слънцезащитен крем с фактор 50. Хидратацията е важна и е препоръчително да се изпиват около два литра вода на ден. Храната трябва да бъде лека и най-добре да включва плодове и супи, течни храни. Детето следва да бъде облечено в памучни широки дрехи, за да му бъде прохладно.

 

При наличието на тези признаци, детето следва да се прибере на прохладно място, или ако е на слънце, да се осигури сянка. Необходимо е да бъде намокрено, тъй като кожата се изсушава. Ако детето започне да повръща, е препоръчително да се посети лекар.

 

Как да предпазим детето си от прегряване?

 

Според д-р Калинова на първо място следва да подобрим циркулацията на въздуха на мястото, което пребивава детето. Трябва да приема допълнително количество течности, за да се избегне обезводняване на организма - най-малко по 8 водни чаши на ден. Всяка физическа дейност на открито следва да се планира за по-хладните часове на деня – много рано сутрин или привечер.

 

За да бъдем сигурни, че състоянието на детето е добро, е важно да следим за описаните симптоми. При наличието им е необходимо реакцията да бъде навременна, да имаме под ръка телефонен номер на педиатър, с който да проведем консултация за предприемане на бързи действия.

 

Коментари

А КАКВО СЪВЕТВАТЕ В ТОВА ОТНОШЕНИЕ РОДИТЕЛИТЕ НА НОВОРОДЕНИТЕ БЕБЕТА И КЪРМАЧЕТАТА, БИЛО ТО ЗА ТЕЗИ НА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО КЪРМЕНЕ, БИЛО ТО ЗА ТЕЗИ КОИТО СА САМО НА АДАПТИРАНО МЛЯКО?