Публикация

Д-р Асен Меджидиев: През декември идва първият хеликоптер за спешна помощ по въздуха

Д-р Асен Меджидиев: През декември идва първият хеликоптер за спешна помощ по въздуха

За хеликоптерната помощ положихме огромни усилия. Така бившият служебен министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев отговори на обвиненията на правителството, че е замразен проектът за спешна медицинска помощ по въздуха.

 

В студиото на "Денят започва" той обясни, че като здравен министър се е постарал да отстоява три приоритета - ваксините, което е бракувано, детската болница и спешната помощ по въздуха.

"Спестихме около 280 млн. на държавата от ваксината - това е един голям финансов ресурс. Детската болница - одобрихме подробния устройствен план, имаме избрано място и екип, който изготви анализа, подписахме с Европейската инвестиционна банка. По повод на хеликоптерната помощ - положихме огромни усилия. Това е проект, който много отдавна е започнал, още инициативата е декември 2020 г. на президента, служебното правителство на Стефан Янев го вкарва в ПВУ. След това има забавяне, в което нищо не се случва", каза Меджидиев.

Транспортният министър вчера заяви, че администрацията няма готовност да се възползва от двата хеликоптера, защото има изградени летални площадки само в три града. Меджидиев уточни, че има разлика между оперативна база и летателна площадка.

"Оперативните бази са с хангарите - Враждебна София и Долна Митрополия - Плевен. Това са местата, където нощуват хеликоптерите и се зареждат с гориво, а хеликоптерните площадки трябва да бъдат израждани в болниците", каза той.

За свършеното по проекта Меджидиев каза, че са създали Национален център за спешна помощ във въздуха с 52-ма души и

вече са обучени 105 медика

Подчерта, че те са създали базата и има възможност редовното правителство да продължи този проект.

 

По думите му първият хеликоптер за спешната помощ ще дойде през декември. Трябва да го приемем от Италия. Вторият - ще дойде през юни 2024 г. И за двата хеликоптера имаме готовност да ги приемем, каза Меджидиев.

Коментари