Публикация

Проучване дава надежди за ново лечение на еозинофилен езофагит

Проучване дава надежди за ново лечение на еозинофилен езофагит

Проучване, публикувано в списание Nature's Communications Biology през юни 2023 г., идентифицира ново лечение за Еозинофилния езофагит (EoE). То е направено от учени от университета Tulane в Ню Орлиънс, САЩ. Те установяват, че заболяването се причинява от интерлевкин-18 (IL-18), който е протеин, участващ във вродения имунен отговор. Той може да причини възпаление, ако се произвежда в излишък. Когато хранителен алерген навлезе в тялото, той активира път, отговорен за регулирането на вродената имунна система, което води до освобождаване на провъзпалителни протеини като IL-18. Това произвежда еозинофили, които увреждат хранопровода.

 

Еозинофилният езофагит (EoE) се предизвиква от хранителни алергии или алергени във въздуха, които причиняват натрупване на вид бели кръвни клетки, еозинофили, в лигавицата на хранопровода. Това води до скъсяване на хранопровода и удебеляване на стената му, което затруднява преглъщането и причинява засядане на храната в гърлото. Заболяването се среща при приблизително 1 на 2000 възрастни, но по-често засяга деца (1 на 1500), където

симптомите могат да бъдат по-трудни за диагностициране

и представляват по-големи рискове, тъй като затрудненото хранене може да доведе до недохранване, загуба на тегло и слаб растеж.

 

Проучването установи, че успешното инхибиране на NLRP3 регулирани имунни отговори и освобождаването на IL-18, предотвратява развитието на EoE от хранителни и въздушни алергени.

 

Констатациите са от решаващо значение за заболяването, което не е идентифицирано до 90-те години. В продължение на много години EoE е

погрешно диагностициран като стомашно-чревна рефлуксна болест (ГЕРБ),

въпреки че лекарствата за ГЕРБ са неефективни за лечение на EoE. В допълнение, констатациите на това проучване заменят десетилетията на мислене, че Th2 клетките играят основна роля в задействането на EoE.

 

Проучването идентифицира лекарство, наречено VX-765, като инхибитор. Според учените е важно, че този инхибитор унищожава само патогенните еозинофили, генерирани и трансформирани от IL-18, и не повлиява на белите кръвни клетки, създадени от IL-5, протеин, важен за поддържането на вродения имунитет.

 

Предстоят клинични изпитвания.

Цялото проучване можете да видите тук

По публикацията работи Бойко Бонев

Коментари