Публикация

МЗ: В България ще бъдат доставени само COVID ваксини, които вече са платени

МЗ: В България ще бъдат доставени само COVID ваксини, които вече са платени

В страната ни ще бъдат доставени единствено заплатените и отложени количества ваксини срещу COVID-19, които трябваше да получим през изминалата 2022 г. След това, до изтичането на договора с Pfizer/BioNTech през 2026 г., България няма да получава нови доставки, освен ако страната ни изрично не пожелае това, според нуждите на населението.


Това информират от Министерството на здравеопазването.

Позицията

е във връзка с тиражирана информация в публичното пространство, че държавата дава 140 млн. лв. за COVID ваксини и изказаните предположения, че „най-вероятно сумата е предназначена не за заплащане на вече поръчани ваксини по програмата за европейска солидарност, а за нови, които страната ни ще заяви в следващите месеци“.


От министерството изтъкват, че Европейската комисия е приключила успешно преговорите с производителя и е подписала Допълнително споразумение №5 към Споразумението за закупуване, последващо развитие, производство и опции за закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 за държавите членки на ЕС (SANTE/2021/03/020). Съгласно клаузите на Допълнителното споразумение № 5, държавите членки следва да заплатят такса за преобразуване от задължителни доставки на дози ваксини на доставки по желание.

Стойността на тази такса за България възлиза на 134,2 милиона лева, които вече са изплатени

Средствата за изпълнението на този ангажимент са включени в централния бюджет за изпълнение на политики в област „Здравеопазване“ в чл. 1, ал. 5, т. 3.1. от Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г.


В същото време, с предоговарянето на условията, през следващите три години

страната ни ще има гарантиран приоритетен достъп до нови адаптирани ваксини

произведени от Pfizer/BioNTech за всички бъдещи варианти на вируса SARS-CoV-2, при евентуална нужда и желание от страна на България.


„В резултат на последователните усилия и категоричната позиция на Министерството на здравеопазването, България спести 188 милиона лева, които трябваше да бъдат платени по договора с Pfizer/BioNTech за доставка на ваксини срещу COVID-19 през 2023 г.”, допълват от ведомството.

Коментари

Позицията на здравния министър (бивш) д-р Асен Меджидиев бе достойна: страната ни (нито пък, която и да е била друга страна) не се нуждае от тези фармацевтични продукти, погрешно наричани „ваксини“. За всеки лекуващ лекар едва ли има съмнение, че този продукти не просто не са ефективни, ами те са вредни. Само в САЩ до момента има над 1 милион заведени дела за щети нанесени от тези „продукти“.

 
Тъжно е, че немалка част от наши добри лекари, професори, преподаватели се поведоха от масираната кампания в полза на фармацевтичните производители, които се оказаха толкова влиятелни, че успяха да манипулират правителствата на най-цивилизованите страни в света.
 
Боли ми, че колеги които познавам и ценя не намериха сили да се извинят публично за активното си участие в хора на манипулаторите.
 
Клаузите на допълнителното споразумение № 5 са обвързващи, нелогични и на практика капитулиращи пред фармакологичните акули. Сумата от 134.2. милиона лева (които вече са платени) съвсем не е малка, особено пък за „продукти“, за които предварително се знае, че ще бъдат бракувани.