Публикация

Онколог от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ сред участниците в първия SCIENTORIUM JUVENORUM

Онколог от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ сред участниците в първия SCIENTORIUM JUVENORUM

SCIENTORIUM JUVENORUM – първото лятно училище за млади онколози и имунолози, се проведе от 28 – 30 юли 2023 г. в Банско. Участие в него взе онкологът от Клиниката по клинична онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ д-р Георги Димитров.


Организатори на събитието бяха Българското научно дружество по имунология и Клуб „Млад онколог“. Всички участници кандидатстваха със специално подготвени за целта мотивационни писма и бяха избрани въз основа на научните си интереси, постижения и умения.


Темата на презентацията на д-р Димитров, който е завършил МУ – София със „Златен Хипократ“ (т.е. с пълно отличие), беше посветена на

 

онковаксините и онколитичните вируси

 

Той представи принципите и предимствата на третото поколение системно лечение за солидни тумори.


„Първо поколение е химиотерапията. Второто поколение е таргетната и имунотерапията. Третото поколение включва конюгатите и лечението с онколитични вируси. В Европа вече е налично онковирусно лечение за меланом в напреднала степен, неподлежащ на оперативно лечение“, обясни д-р Димитров, който е сертифициран от медицинския университет в Харвард за компетентност в сферата на онкоимунологията.

Събитието даде възможност за научни дискусии между млади лекари

в двете специалности, обединени от интересите си в имунотерапията на рака. С презентации се включиха и утвърдени специалисти, сред които проф. д-р Доброслав Кюркчиев и доц. д-р Екатерина Иванова – Тодорова от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, които споделиха своя опит с по-младите си колеги

 

Източник: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Коментари