Публикация

Готов е проектът на стандарт по съдебна медицина

Готов е проектът на стандарт по съдебна медицина

Проектът на стандарт е готов. Той е изготвен от експерти, съобщи министър на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Предстои документът да бъде обсъден от ръководството на МЗ и публикуван за обществено обсъждане

Според министъра стандартът не би решил казуса от Стара Загора, информира БНТ.

 

Стандартът всъщност ще бъде професионален наръчник на съдебните медици, стана ясно от думите на министъра. Според проф. Хинков в момента в съдебната практика има достатъчно ясни протоколи и опитните медици могат да дадат качествена експертиза на съда.


Министърът обясни, че

приемането на стандарти е трудно

защото много често ги атакуват в съда. Каза, че съдебните медици у нас са малко, работата им е тежка и интересът към специалността не е голям.


Министър Хинков отговаря на въпроси на депутатите от здравната комисия. Те заседават извънредно след случая с момичето от Стара Загора.


„Ако говорим за случая в Стара Загора, тука става дума за един симптом на нашето общество, затова, че насилието и жестокостта вземат връх в обществото, а реакцията на обществото или по-скоро на органите, които са призвани да пазят това общество, е недостатъчна. В съдебната практика има установени протоколи, правила и опитните съдебни медици могат да направят необходимата оценка, която да даде възможност на съда да вземе своето комплексно решение", каза проф. Христо Хинков.

 

Източник: БНТ

снимка: МЗ

Коментари

Не харесвам самодоволни физиономии от такъв тип! Кой знае каква глупост са измислили!  Те никога не са можели да разглеждат нещата комплексно!