Публикация

Нови 146 случая на ХИВ у нас от началото на годината

Нови 146 случая на ХИВ у нас от началото на годината

В периода 14 - 31 август ще се проведе последният за тази година етап на Националната антиСПИН кампания, информира здравното министерство.
Тя преминава ежегодно в четири етапа. Първият започва на 1 декември - Световен ден за борба срещу СПИН. Вторият етап е по повод 14-и февруари, а през третата неделя на май (Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН) се провежда третият.

Целта на кампанията

е повишаване на информираността на младите хора и хората в риск относно начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално разпространявани инфекции.


В рамките на инициативата през август ще бъдат предоставени

допълнителни възможности за изследване

С различни дейности ще се включат 28-те регионални здравни инспекции и доброволците на Българския младежки Червен кръст.


За първите шест месеца на 2023 г. общо 155 520 души са се изследвали безплатно и анонимно и са узнали своя ХИВ-статус. От началото на настоящата година до 4 август са регистрирани

нови 146 ХИВ-серопозитивни

Така носителите на ХИВ в страната официално са 4 194. От новооткритите ХИВ серопозитивни през 2023 г. 82% са български граждани и 18% са чужденци.
Най-засегната е възрастовата група 30 - 39 г. - 37%, следвана от възрастовата група 20 - 29 г. - 25% и възрастовата група 40 - 49 г. - 19%. Запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от инфектираните жени, съответно 122 мъже и 24 жени. 89,7% от новорегистрираните с ХИВ инфекция са се инфектирали по сексуален път (от тях - 38,4% са мъже, съобщили за хомосексуален контакт, 43,5% мъже и 13,7% жени при хетеросексуален контакт). Делът на инфектираните при инжекционна употреба на наркотици е 10,3%.


Министерството на здравеопазването осигурява

безплатно съвременно изследване и лечение с антиретровирусни лекарства на всички нуждаещи се хора с ХИВ/СПИН

независимо от техния здравноосигурителен статус.

 

Към 30 юни 2023 г. общо 2 263 души с ХИВ се проследяват в специализирани звена за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН към инфекциозните болници/клиники в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, като 2 228 (98,5%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.


България е страна с ниско разпространение на ХИВ в общата популация. Честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 000 души население у нас е 3,4, a средният показател за страните от ЕС през 2021 г. е 3,7.

В страната функционират 12 Кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ

(КАБКИС) към регионалните здравни инспекции. В тези кабинети се извършват предтестови и следтестови консултации и изследвания от подготвени медицински специалисти.


Списък на кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС):

 

 

* Повече информация за организираните дейности във връзка с кампанията може да бъдат намерени на електронните страници на РЗИ.

Националната антиСПИН кампания се провежда във връзка с изпълнението на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции 2021-2025 г.“

Коментари

Значи обществените отношения се разширяват!