Публикация

9 прости мерки срещу подуването на корема

9 прости мерки срещу подуването на корема

Подуването на стомаха е често срещано оплакване. Често в добавка се появяват и газове. Има прости стъпки, с които може да овладеете както подуването на корема, така и метеоризма. Ето съветите на общопрактикуващия лекар д-р Ирина Андреева.

„Хубаво е да се яде бавно и постепенно да се увеличават храните с високо съдържание на фибри. Пиене на достатъчно течности, успокояващи чайове, физически упражнения и намаляване на стреса подпомагат храносмилането. Пробиотици могат да подобрят чревната флора. Избягвайте дъвките, пушенето. Ако имате хронично или болезнено подуване на корема, идете на лека”, съветва лекарката.

Разбира се, всеки организъм е различен. С времето сами ще се ориентирате, кои съвети работят най-добре за вас и са полезни за стомаха. Ето кои са най-работещите съвети за всекидневието.

Яжте бавно

Хората, които ядат бързо, често поглъщат въздух. Този въздух може да се натрупа в стомаха и да причини подуване. Затова се опитайте да ядете бавно и да дъвчете внимателно.

Избягвайте храни, които причиняват газове

Известно е, че някои храни допринасят за подуване на корема. Такива са боб, зеле, лук, броколи, газирани напитки и изкуствени подсладители. Ако установите, че някои храни ви създават проблеми, опитайте се да ги ядете умерено или да ги избягвате напълно.

Диета с високо съдържание на фибри

Фибрите са важни за здравословното храносмилане, но внезапното увеличаване на храни с високо съдържание на фибри може да причини подуване на корема. Постепенно увеличавайте приема на фибри, за да дадете на тялото си време да се адаптира.

Пийте достатъчно

Вашето тяло се нуждае от достатъчно течност за правилното храносмилане. Пийте достатъчно вода, за да поддържате храносмилателните ензими и да улесните движението на храната през червата.

Билкови чайове

Някои чайове, като мента, лайка или копър, успокояват стомаха и помагат за намаляване на газовете и подуването.

Упражнения

Редовната физическа активност може да подобри храносмилането и да намали подуването на корема. Кратка разходка след хранене може да направи чудеса.

Избягвайте дъвченето на дъвка и пушенето

Както дъвките, така и цигарите ви карат да поглъщате повече въздух, което може да доведе до подуване на корема.

Пробиотици

В последните години все повече се говори за многобройните ползи от пробиотиците, които надхвърлят обикновеното храносмилане и стигат до имунната система. Тези полезни бактерии могат да помогнат за балансиране на чревната флора и минимизиране на храносмилателните проблеми. Съдържат се във ферментиралите храни, но може да се вземат и като добавки.

Методи за релаксация

Стресът може да повлияе на храносмилането и да провокира подуване. Опитайте техники за релаксация като йога, медитация или дълбоко дишане, за да намалите стреса. Понякога трябва да се консултирате с лекар, най-добре гастроентеролог. Хроничното подуване на стомаха е не само неприятно, то може да е свързано с някакво заболяване.

Коментари

Просто нямаш избор! След като няма лекар който да ти каже! Ти трябва да изучиш и най-новото в неговата специалност! Дори и да направиш откритие какво всъщност представлява тя! За да получиш отговор на въпроса!  От където идва и въпроса:   За какво ми е тази неандерталска медицина?