Публикация

МВР и ДАНС ще проверяват за липсващите лекарства у нас

МВР и ДАНС ще проверяват за липсващите лекарства у нас

Сигнал до МВР и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) във връзка с редица важни липсващи лекарства у нас подаде председателят на парламентарната комисия по здравеопазване проф. Костадин Ангелов. Това съобщи лично той пред журналисти. Списъците с проблемните медикаменти са качени и на сайта на парламента. Информацията е подадена от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Част от липсващите лекарства са животоспасяващи. По думите на проф. Ангелов в Комисията по здравеопазване са установили, че липсите се дължат основно на паралелен износ от България.

 

„Няма държава в света, която да не може да се справи с паралелния износ на медикаменти от собствената ѝ територия. Стига да го пожелае истински“, коментира шефът на здравната комисия. В писмото си до министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и до председателя на ДАНС Пламен Тончев проф. Ангелов моли настойчиво да се проверят по дни, количества и фирми изнесените лекарства в периода 1 януари – 31 юли 2023 година.

 

В списъка с лекарства, подготвен от Изпълнителната агенция по лекарства, има данни за липсващи инсулини, нискомолекулни хепарини, човешки имуноглобулин против хепатит Б и др. (Вижте справките в прикачените файлове под статията)

 

На последното заседание на парламентарната комисия по здравеопазване преди ваканцията на народните представители комисията задължи министър Хинков да предоставя данни в комисията за липсващи лекарства всяка сряда от седмицата.

 

Редактор Илияна Ангелова

Прикачени файлове

20230817101613_Списък ЛП по чл. 217в от ЗЛПХМ.xls
20230817101141_Справка ИАЛ.xlsx

Коментари