Публикация

Трима млади лекари от ИСУЛ с европейска диплома по кардиология

Трима млади лекари от ИСУЛ с европейска диплома по кардиология

Д-р Николай Поройлиев, д-р Кирил Джоманов и д-р Слави Яков са млади и много амбициозни лекари, част от екипа на Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Това, което ги обединява, освен че прекарват в болницата повече време, отколкото при семействата си, е че отскоро имат Европейска диплома по кардиология.

 

Дипломата се присъжда от Европейското дружество по кардиология, а за да я заслужи,

всеки лекар трябва да премине през сложен, 3-часов изпит

включващ 120 въпроса.

„Изпитът беше по-труден, отколкото очаквах. Може би, защото нашата система на обучение и оценяване е много по-различна и тестовата част в нея не е застъпена. При европейския сертификат имаш определено време (3 часа), в което трябва да отговориш на всички въпроси, което е изключително кратко. На мен накрая ми бяха останали 17 секунди“, разказва д-р Поройлиев.

„Материята, на която се явяваме, включва най-новите европейски препоръки в областта на кардиологията“, обяснява д-р Яков, който, както д-р Поройлиев, също е потомствен лекар, и допълва, че целта е да се унифицира лечението в различните държави. „Има европейски страни (като Австрия и Швейцария), където този изпит замества националния изпит за специалност по кардиология“, пояснява д-р Поройлиев, който наскоро получи и друго европейско признание. Негов научен труд беше публикуван в едно от най-престижните медицински списания в Европа – European Heart Journal.

 

Въпреки че европейския сертификат дава възможност на младите кардиолози веднага да си намерят работа в която и да е от кардиологичните клиники в Европейския съюз, те засега

предпочитат да се развиват професионално в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

„Всеки от нас има близки, роднини в България. Няма нищо по-естествено от това да искаш да останеш в родината си и да лекуваш българските пациенти. А това, че имаш европейска диплома е бонус, който удостоверява, че ще ги лекуваш по всички европейски стандарти“, заключава д-р Кирил Джоманов.

Коментари