Публикация

Вредните храни изместват алкохола?

Хората, които имат роднини с проблеми с алкохола, са по-склонни да посягат към висококалорични лакомства вместо към спиртните напитки, за да удовлетворят „жаждата” си, твърдят американски учени.


Алкохолът и преяждането с вредни храни стимулират еднакви части на мозъка. Според специалистите това може да е фактор за пандемията от затлъстяване - хората, предразположени към алкохолизъм, заменят едно вредно нещо с друго.
 
Учените от Вашингтонския университет подчертават, че тази замяна е особено валидна за жените.

Голяма част от храната днес съдържа повече калории, отколкото през 70-те и 80-те г., но тя също така съдържа видове калории - най-вече комбинация от захар, сол и мазнини - които действат като „награда” за центровете на мозъка, свързани със зависимостите, сочи изследването, публикувано в Archives Of General Psychiatry.

Алкохолът и наркотиците засягат същите тези части на мозъка и изследователите смятат, че това стимулира прекалената консумация на тези храни от хората, които са склонни към пристрастяване.


 

Коментари