Публикация

Какви са първите симптоми на злокачествено заболяване

Какви са първите симптоми на злокачествено заболяване

В специално интервю пред SafeNews, д-р Орлин Томов, споделя за сипмтомите при злокачествено заболяване и какви са първите действия при начална сипмтоматика.

 


Ракът на дебелото черво е третият най-често срещан вид рак в света. В Европа годишно се регистрират по над 180 000 случая, като около 80 000 от тях за съжаление приключват със смъртта на пациентите. В България статистиките не са по различни. Данните сочат, че през последните две десетилетия диагностицираните със страшната диагноза са се увеличили с над 100 %, което превръща ракът на дебелото черво като второто най- смъртоносно заболяване след ракът на белия дроб, при мъжете и ракът на гърдата при жените.

 


Счита се, че първите прояви на болестта се наблюдават една до три години след стартирането на процеса. Късната поява на първите симптоми и възприемането им като резултат от хронична преумора, стрес или сезонно неразположение е опасна комбинация, която застрашава живота на пациентите.

 


Дори да нямаш оплаквания, нищо не пречи да си правиш контролни профилактични изследвания. По този начин, правиш ли профилактични контролни изследвания може да хванеш проблема, преди той да даде някаква симптоматика, след като процеса напредва. Колкото по- рано се хване едно заболяване, толкова по- лесно, възможно и по- евтино се лекува.

 

Научете повече в цялото интервю:

 

Коментари

Какви изследвания имате предвид?

Каква профилактика конкретно  се  извършва в рамките на  задължителния Профилактичен преглед у нас....!?

Denka Asenova Evstratieva
11 сеп 2023 14:28

никаква