Публикация

Книга за филмовата психоанализа – представяне в МУ – Варна

Книга за филмовата психоанализа – представяне в МУ – Варна

Катедрата по психиатрия и медицинска психология към МУ – Варна организира представяне на книгата „Филмова психоанализа. Неосъзнатото в киното, киното в неосъзнатото“ на проф. Андреас Хамбургер. Събитието ще се проведе на 30.08.2023 г. от 18:00 часа в Клиниката по психиатрия във варненската университетска болница „Св. Марина“.

Присъстващите ще имат възможност да се запознаят с метода на филмовата психоанализа

развит от проф. Хамбургер и неговата съпруга д-р Вивиан Праматароф-Хамбургер и основаващ се на зрителското възприятие. По време на срещата ще бъде прожектиран и 20-минутният филм на Чарли Чаплин „Имигрантът“, който участниците в събитието ще могат да обсъдят и анализират заедно с проф. Хамбургер.


Проф. Андреас Хамбургер е германист, психолог и психоаналитик, преподава клинична психология и филмова анализа в International Psychanalytic Universary (IPU) в Берлин. Научната област на неговите изследвания е социалната травма, филмова анализа и супервизия.


Д-р Вивиан Праматароф-Хамбургер е лекар (завършила е медицина в МУ – Варна), психотерапевт и сексолог, доцент в Лудвиг-Максимилиан университет, Мюнхен. Съосновател е на аналитичната група „Филм и психоанализа“, която от 2008 г. представя и анализира филми в Музея на киното, Мюнхен.


Семейство Хамбургер са куратори и на Първия фестивал „Филм и психоанализа“ в Созопол, проведен през 2010 г., както и съоснователи на софийската филмова група.

 

Коментари