Публикация

Над 200 са вече заболелите от хепатит А в Старозагорско

Броят на заболелите от хепатит А в Стара Загора надхвърля вече 200. Само през вчерашния ден в болница „Проф. д-р Стоян Киркович” са постъпили 53-ма души.


Инфекциозното й отделение е пълно на 100 процента. За да може да се окаже помощ на всички постъпващи, са освободени няколко отделения на лечебното заведение.

„Нямаме капацитет. Блокирах работата и днес освободих и белодробното отделение, за да може да обгрижим всички болни”, каза директорът на болницата д-р Николай Колев пред агенция „Фокус”.

Вчера от РИОКОЗ обявиха, че въпреки повишената заболяемост от хепатит А, в областта няма да бъде обявена епидемия. 73% от болните са мъже на възраст от 20 до 40 години.

„За мен това си е епидемиологичен взрив. Стара постановка е обявяването на епидемия при отчитане на 1000 души заболели. Единственото инфекциозно отделение в областта е в нашата болница и то е с 40 легла, а пациентите са ни над 200. Повечето от заболелите са от областния град, има единични случаи от Казанлък, Гълъбово, като сред болните няма роми”, подчерта още д-р Колев.

Хепатит А се нарича още болест на мръсните ръце. Инкубационният период на заболяването е до 45 дни. Първоначалните симптоми наподобяват грип.

Коментари