Публикация

Богдан Кирилов: Формулата, по която се определя дали има недостиг на лекарства, е неефективна

Богдан Кирилов: Формулата, по която се определя дали има недостиг на лекарства, е неефективна

Формулата, по която се определя дали има недостиг на лекарства, е неефективна. Това заяви пред БНТ Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. По думите му има разминаване между информацията от аптеките и включените в забранителния списък лекарства. Затова от Министерството на здравеопазването е идентифицирало слабостите на системата и предлага промени в законодателството, което да определя реалните наличности на лекарства в аптечната мрежа.

"Промените са свързани с промяна на формулата, увеличава се прагът от 65 процента към 100%. Към момента за недостиг се говори, когато 65% от потреблението отговаря на наличностите. Тук се формира една голяма разлика между 65% и 100%, при която очевидно има недостиг, но продуктът не попада в забра", допълни Богдан Кирилов.

Това ще доведе до по-бързо влизане в забранителния списък, добави той.

 

Държавата не е участник и не може пряко да въздейства върху доставката на лекарства, може само индиректно да влияе върху него с нормативни документи. По думите му планирането и разпределението на медикаментите са търговски взаимоотношения, които имат частен характер. ИАЛ оказва съдействие на фирмите, като с регулаторни механизми ускорява доставката на лекарствата. Той отбеляза, че

липсата на определени лекарства е световен проблем

Кирилов каза, че проверките на ИАЛ по складовете на фирмите установяват нарушения в около 10-20% от случаите. Те са от различно естество, но има и такива, които се отнасят до неподаване на данни в информационната електронна система СЕСПА.

 

Кирилов отбеляза, че често

има разминавания в информацията

Например за лекарствата за диабет данните показват, че има количества в страната, но продуктът не достига до пациента. По думите му това се обусловя от търговските взаимоотношения между субектите и регионални особености. Той добави, че в момента има затруднение при доставките на два инсулина – единият е бързодействащ, а другият дълго-действащ.

„Когато една доставка бъде извършена това най-често се случва в София. Когато дойде в търговеца на едро в столицата има голяма вероятност още на следващия ден да е вече в аптеките. За по-отдалечените райони отнема от 2-3, понякога и пет дни. Когато правим проверките даваме указания към търговците на едро максимално бързо да правят разпределение“, каза Кирилов.

Коментари