Публикация

ЕМА одобри адаптираната ваксина срещу COVID-19, от която България ще получи 1,3 млн. дози

ЕМА одобри адаптираната ваксина срещу COVID-19, от която България ще получи 1,3 млн. дози

Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча издаване на разрешение за употреба на адаптирана ваксина срещу COVID-19, насочена спрямо подварианта XBB.1.5.

Ваксината се произвежда от Pfizer/BioNTech

и България ще получи 1,3 млн. дози от нея, след като бъде одобрена за употреба от Европейската комисия. Страната ни има гарантиран достъп до адаптирани ваксини по силата на Допълнително споразумение № 5 към Споразумението за закупуване, последващо развитие, производство и опции за закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 за държавите членки на ЕС (SANTE/2021/03/020).

Първата доставка от 80 640 дози е планирана за третата седмица на септември

Ваксините, които очакваме да пристигнат тогава, са показани за употреба на възрастни и лица от 12-годишна възраст, уточняват от Министерството на здравеопазването.

 

За последната седмица на септември е планирана и доставка на педиатрични ваксини, предназначени за имунизацията на деца от 6-месечна до 11-годишна възраст.

Ваксините ще продължат да се прилагат безплатно

на български граждани, заявили желание при общопрактикуващия си лекар, в имунизационните кабинети на РЗИ и в определени за целта лечебни заведения.


През следващата седмица се очаква Националният експертен съвет по имунизации да направи своите препоръки до министъра на здравеопазването за ваксинацията срещу COVID-19 на рисковите групи от населението.


Допълнителна информация за адаптираната ваксина Comirnaty, можете да намерите на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата – bda.bg.

Коментари