Публикация

Редът за прегледи в "Пирогов" се определя от състоянието на пациента

Редът за прегледи в "Пирогов" се определя от състоянието на пациента

В Спешното отделение на "Пирогов" спазват всички стандарти за работа и оказване на помощ от медицинска гледна точка. Това оповестиха от лечебното заведение в приключила проверка. Тя бе извършена по повод разразил се в публичното пространство дебат, след като медицинска сестра от болницата сподели във фейсбук информация, че баща е настоял друго дете да бъде изведено от противошокова зала, за да бъде прието неговото. 

 

От "Пирогов" изпратиха официално становище след приключилата проверка. В него се казва още:

"Персоналът е подходил с висок професионализъм, извършили са всички необходими консултативни прегледи и изследвания на детето. Оказана му е необходимата помощ и манипулации и е изпратено вкъщи с препоръки. Документацията по случая е водена по правилата и е описано по часове и минути движението на пациента. 

Предвид високия интерес по случай изнесен в социалните мрежи, касаещ лицето М.Е. и назначена проверка от ръководството на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ Ви информираме, че проверката е приключила. Снети са записи за периода. Снети са обяснения с доклади от страна на всички медицински специалисти в „Пирогов“, които имат отношение по случая и са направени срещи с всички, имащи отношение към случая."

Резултатът от проверката показва:

  • От медицинска гледна точка са спазени всички стандарти за работа и оказване на помощ в рамките на Спешното отделение.
  • Персоналът е подходил с висок професионализъм, извършили са всички необходими консултативни прегледи и изследвания на детето. Оказана му е необходимата помощ и манипулации и е изпратено вкъщи с препоръки.
  • Документацията по случая е водена по правилата и е описано по часове и минути движението на пациента.
  • За този период в детска противошокова зала е оказана спешна помощ на 3 (три) травматични деца и са проведени продължителни мероприятия по ресусцитация на друго дете, което е преведено с тежък хеморагичен шок. Или правилата на триаж са спазени стриктно.

Всички данни от проверката са предоставени на Етичната комисия на политическа партия "Да, България", чиито кадър е бащата, предявил претенции за детето си по думите на медицинската сестра.

 

„Пирогов“, като болница с високо обществено доверие заявява, че ще предостави информация на всички заинтересовани по случая при спазване на Закона за закрила на детето, Закона за здравето и Закона за личните данни. В заключение ръководството на лечебното заведение благодари на колегите за високия професионализъм, за търпението и за психическата устойчивост, която са проявили.

 

Да се чака няколко часа в "Пирогов" за бърза или спешна помощ не е изключение. Напливът там по принцип е голям, независимо за кой час от денонощието става дума. За да се установи, какъв е проблемът и от каква точно помощ се нуждае всеки пациент, първо се минава на преглед в дежурен кабинет, назначават се изследвания. Преценява се кой пациент е по-неотложен от другите. Едва след това чакащите се разпределят към съответните клиники или звена, ако лечението трябва да продължи на място.

 

Редактор Илияна Ангелова

Коментари