Публикация

Д-р В. Икономова: Физикалната и рехабилитационна медицина възвръща работоспособността и жизнеспособността на много пациенти

Д-р В. Икономова: Физикалната и рехабилитационна медицина възвръща работоспособността и жизнеспособността на много пациенти

На 8 септември отбелязваме Световния ден на физиотерапията. По този повод, потърсихме д-р Виолетка Икономова за блицинтервю.

Д-р Виолетка Икономова е началник на Отделението по физикална и рехабилитационна медицина в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Завършила е медицина в Медицински университет - София през 1987 г., а през 1991 г. придобива специалност „Физикална терапия и рехабилитация“. През 2010 г. придобива магистърска степен по Здравен мениджмънт от Медицински университет - София.

Д-р Икономова работи в Отделението по физикална и рехабилитационна медицина на болница Токуда от самото откриване на лечебното заведение. Специализирала е неколкократно в болниците на „Токушукай Медикъл Корпорейшън“ в Япония.

 

Д-р Икономова, защо избрахте медицинската специалност Физикална и рехабилитационна медицина?

Избрах тази специалност, защото тя лекува последиците от много голям брой заболявания, възвръща работоспособността и жизнеспособността на много пациенти, които биха изпаднали в инвалидизация, ако физиотерапевтите не работят с тях активно.

 

Колко години работите в сферата на Физикалната и рехабилитационна медицина?

Целият ми трудов стаж е в тази сфера на медицината - 37-38 години.

 

Какви са най-честите болки и заболявания, с които пациентите идват при Вас?

Патологията във физиотерапиите по принцип е много голяма. Най-честите са заболяванията на опорно-двигателния апарат, артрози, травматични състояния, посттравматични, оперативни интервенции като ендопротези, артроскопии. Друга голяма група, това са заболяванията на периферната нервна система, в която влизат всички дискови хернии, дискови протрузии, дискови пролапси, както и остеоартрози на гръбнака, както в шиен, така в торакален и лумбален дял. Следваща голяма група, това са заболяванията на централната нервна система – състояния след инсулти, оперативни интервенции на тумори по различна локализация – главен или гръбначен мозък.

Много голяма група пациенти имаме в сферата на ушно-носно-гърлените болести и обикновено те са в детска възраст. Там имаме много добри постижения при възпалителните заболявания на горните дихателни пътища. Друга голяма група са деца с гръбначни изкривявания, доста разширила своя мащаб напоследък.

 

Има ли превенция и профилактика чрез физиотерапия?

Една от насоките на физиотерапията и рехабилитацията като цяло е именно превенцията  и профилактиката на различни социално-значими заболявания. При нас провеждаме такава профилактика, най-често при ендокринни заболявания като остеопороза и наднормено тегло с различен произход. Друга възможна профилактика е при деца с ушно-носно-гърлени заболявания и заболявания на горните дихателни пътища. Там можем да провеждаме процедурите дори и без пациентът да имат изявени симптоми.

 

С какво бихте откроили ръководеното от Вас отделение?

Отделението по физикална и рехабилитационна медицина в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда е едно от малкото в страната, което разполага със собствена леглова база. Имаме 10 легла за стационарна рехабилитация. Нашият екип обслужва пациентите, лежащи в другите клиники и отделения на болницата, както и пациенти лежащи в нашето собствено отделение, където работим по клинични пътеки за физиотерапия и рехабилитация. Голям дял от нашата дейност  е и доболничната помощ

В отделението работят висококвалифицирани специалисти, сред които 4-ма лекари, 16 рехабилитатори, 5 медицински сестри и 3-ма санитари.

 

И за финал, има ли и какви са новостите във Физикалната и рехабилитационна медицина?

Развитието е предимно в областта на кинезитерапията, където изключително навлиза роботизираната рехабилитация на пациентите – използването на машини, които извършват определени движения и действия като движение на отделна става или ходене.

 

 

Коментари