Публикация

Ново лекарство за намаляване на холестерола и теглото дава големи надежди

Ново лекарство за намаляване на холестерола и теглото дава големи надежди

Изследователи от Университета на Масачузетс Амхърст са проектирали базиран на наногел носител, за да доставят лекарство, което имитира синтетичен тиреоиден хормон директно в черния дроб. Тази лекарствена система, насочена към черния дроб, е помогнала на затлъстели мишки да се върнат към здравословно тегло и да намалят нивата на холестерола си.

 

Д-р S. Thai Thayumanavan, изтъкнат професор по химия и биомедицинско инженерство, ръководител на отдел по биомедицинско инженерство, директор на Центъра за биоактивно доставяне в Университета на Масачузетс Амхърст и водещ автор на това изследване, обяснява пред Medical News Today:

„Нашите наногелове имат присъща склонност да се установяват в черния дроб. Ние добавихме към тях допълнителни химически функционалности, така че те не само да се настанят в черния дроб, но и да бъдат поети от хепатоцитите“.

Лекарството, използвано от д-р Thayumanavan и неговия екип в това проучване, е тиромиметик – то

имитира синтетичен хормон на щитовидната жлеза

„Смята се, че лекарството е насочено към бета-рецептора на тиреоидния хормон, който се намира в цялото тяло, но предимно в черния дроб. Взаимодействието на нашето лекарство с този рецептор е отговорно за активирането на редица физиологични реакции, включително окисление на мастни киселини и т.нар. обратен транспорт на холестерола (RCT), което може да е причина за наблюдаваната загуба на тегло и понижаване на холестерола“, обясни изследователят. 

 

Освен това д-р Thayumanavan отбеляза, че имитаторите на хормоните на щитовидната жлеза са били тествани преди това като средства за понижаване на холестерола и в момента са в клинични изпитвания за лечение на неалкохолен стеатохепатит (NASH). Той казва, че исторически е имало два основни проблема - бионаличността на тези лекарства и възможните нецелеви ефекти, когато тези тиромиметици достигнат до други органи.

„Имитаторите на хормони на щитовидната жлеза, които се тестват в клиниката за NASH – и които се справят доста добре – са с ниска ефективност, така че не получавате пълния потенциал на лекарството. Мислехме, че като комбинираме мощен тиромиметик с нашия наногел, можем да елиминираме токсичността, свързана със системната експозиция, и да увеличим активността, като концентрираме лекарството на мястото, което искахме“, отбеляза той.

 

За да проведе изследването, д-р Thayumanavan е използвал група мишки, които са хранени с продукти с високо съдържание на мазнини, захар и холестерол в продължение на 10 седмици. Така се е стигнало до удвояване на теглото им. Имало е и контролна група мишки, храненa със здравословна диета през същите тези 10 седмици. На затлъстелите мишки е давано тиромиметичното лекарство чрез интраперитонеална инжекция всеки ден в продължение на 5 седмици. В края на 5-те седмици изследователите открили, че

мишките със затлъстяване са се върнали към предишното си тегло

дори когато диетата им с високо съдържание на мазнини продължила. Освен това мишките, на които е дадено лекарството, са имали спад в нивата на холестерола и подобрение на възпалението на черния дроб.

„Бяхме много изненадани и развълнувани да видим въздействието, което това има върху намаляването на телесното тегло. Въпреки че имитаторите на хормоните на щитовидната жлеза намаляват теглото, това обикновено идва с други странични ефекти, които изобщо не сме виждали. Нашето лекарство изглежда много безопасно, без странични ефекти“, казва д-р Thayumanavan.

 

По публикацията работи: Бойко Бонев

Коментари