Публикация

Четири важни за здравето решения

Сигурно вече знаете наизуст основните правила за поддържане на здравето - балансирано хранене и редовни физически упражнения.


Това обаче не са единствените решения за постигане на дълъг и приятен живот.

Предлагаме ви 4 много важни правила, които всяка жена би трябвало да спазва:

Избор на лекар
Вслушвайте се в препоръките на хората. Репутацията на лекарите има значение и когато някоя ваша приятелка или колежка се похвали от гинеколога си приемете нейните думи като препоръка. След като сте разпитали за добър специалист и сте се спряли на някакво име проверете дали този лекар работи със здравната каса. Проверете и неговата квалификация.

Обадете се в лекарския кабинет. Обърнете внимание на начина, по който се отнасят с вас и на времето, за което ще ви свържат с лекаря. Ако ви накарат да чакате дълго, помислете дали няма да имате проблем със свързването при спешен случай. Попитайте и обикновено колко дълго се чака пред кабинета за преглед. Преди да тръгнете за преглед позвънете на сестрата и попитайте дали прегледите се движат по график.
 
Като начало се запишете за обща консултация, за да се срещнете лично с новия лекар. Отношенията на пациента с лекаря са много лични, той трябва да бъде човек, на когото вярвате и с когото може да разговаряте. Доверете се на инстинкта си. Ако от този лекар не получавате добри вибрации, продължете да търсите, докато намерите подходящ.
 
Лекарят трябва да разбере, че се преглеждате редовно и само при него. Ако ходите на гинеколог 1 или 2 пъти годишно и то при различни лекари, има опасност да не получите направления за важни изследвания, от които имате нужда.

Избор на контрацептиви
Понякога жените отделят повече време, за да обмислят едноседмична ваканция, отколкото за да изберат подходящите за тях контрацептиви. Добре, че сега на пазара има по-голям избор от всякога. Преценете нуждите си, като си зададете следните въпроси: Искате ли контрацептивно средство, което е обратимо, като спирала например, или хормонални хапчета, за да сте в състояние да родите отново, или окончателно сте решили да нямате повече деца и да прекъснете тръбите на яйчниците си, за да се предпазите завинаги от забременяване? Налага ли ви се да се предпазвате от болести, предавани по полов път? (Задължително е, ако не сте във взаимно моногамни отношения с партньора си). Ако е така, насочете се към презервативите. Диафрагмата и презервативите са добър избор, ако предпочитате да се предпазвате непосредствено преди сексуалния контакг. Диафрагмата не е подходяща за жени, които са склонни към пикочни инфекции.

Превръщане на съня в приоритет
Осведомете се за рисковете от недоспиването. Някои хора мислят, че сънят е загуба на време и затова е излишен, но недостатъчният сън – между 7 и 9 часа – може да има тежки последствия.

Мащабни изследвания са установили връзка между недоспиването и повишения риск от редица заболявания, като диабет от тип 2, високо кръвно налягане и затлъстяване. Установена е и връзка между липсата на сън и ниските нива на лептин, който регулира метаболизма на въглехидратите.

При нисък лептин организмът изпитва непрекъснат глад за въглехидрати. Някои учени са убедени, че една от причините за затлъстяването е недоспиването.

Нещо повече, то води до отслабване на имунната система, което засилва риска от настинки, грип и инфекции. И най-накрая недоспалите шофьори предизвикват катастрофи.

Изградете си добри навици за осигуряване на здрав сън: Не употребявайте кофеин 6 часа преди лягане. Постъпете по същия начин, ако сте пушач, защото както кофеинът, така и никотинът са стимуланти, които може да нарушат съня. Лягайте в леглото, за да заспите, а не за да преглеждате сметки, да гледате телевизия или да се храните.

Ако не ви се доспи до 15 минути, станете от леглото и се заемете с нещо релаксиращо, като четене или слушане на музика (стига да не възбуждат нервната ви система). Преместете далече от очите си всички часовници, особено светещите дигитални, които отмерват часовете и ви напомнят че не ви остават достатъчно часове за сън. Ако се притеснявате за нещо, което трябва да свършите, отвлечете вниманието си с някакво списание.

Избиране на необходимите редовни тестове
С гинекологичните намазки и тестовете за човешкия папилома вирус могат да се открият предракови изменения в клетките на цервикалния канал и ако те се отстранят навреме, се предотвратява развитието на рак.

Ако резултатът от теста за папилома вирус е смущаващ, трябва да се направи втори или да се направи ДНК тест, при който се изследват 13 предразположения към този вирус, предаван по полов път.

Имайте предвид, че дори и да сте се заразили с човешкия папилома вирус, шансовете да развиете рак на цервикалния канал са по-малко от 1 процент. В мнозинството от случаите тази инфекция се изчиства от самосебе си, особено при младите жени.

Според новите изисквания, след 30-годишна възраст намазките се правят веднъж годишно в продължение на 3 години, а след това на всеки 2-3 години. Това е сигурна защита, защото ракът на цервикалния канал се развива много бавно. Под 30-годишна възраст обаче, тестът за човешкия папилома вирус трябва да се прави всяка година.

Много е важно всяка жена да се преглежда профилактично редовно при гинеколог.

Всички жени под 25-годишна възраст трябва да се преглеждат всяка година за хламидии, една от най-разпространените болести, които се предават по полов път. При 75% от случаите тя преминава без симптоми и ако не се лекува, може да доведе до инфекции във вътрешния таз, които причиняват безплодие. Ако сте правили секс без предпазни средства, поискайте от гинеколога ви да ви изследва за гонорея, СПИН, сифилис и хепатит В и С, които не са включени в рутинните изследвания.
 
Жените трябва да посещават всяка година лекар за мануален преглед на гърдите. Определете си час при лекаря след като ви е свършила менструацията. Лекарят трябва да опипа гърдите за болезнени области и бучки, както и лимфните възли под мишниците. Най-често ракът на гърдата се появява в горния външен квадрант на гърдата, който се допира до мишницата. Освен това лекарят трябва да провери дали кожата по гърдите не се лющи или зърното на гърдата е хлътнато навътре, или от него се изтича кървав секрет, или едната гърда изведнъж е станала значително по-голяма от другата. Ако лекарят пропусне някое от тези неща, не се стеснявате да му напомните.

Други важни тестове са за холестерол и за диабет.


Холестерол: Натрупването на плаки по съдовете, които снабдяват тъканите с кръв, започва след около 18-годишна възраст. На 22-годишна възраст с тест вече може да се предвиди рискът от получаване на инфаркт през следващите 30-40 години. И ако стойностите на холестерола са на границата или високи, може навреме да се направят промени в начина на живот и да се предотвратят евентуални сърдечни заболявания в бъдеще.
 
Диабет: Ако сте под 45 години и имате поне 1 рисков фактор за развитие на диабет, като наднормено тегло или затлъстяване, близък роднина диабетик, помолете лекарят да ви изпрати на изследване на кръвната захар. Ако ви поставят диагноза преддиабет (ново определение за превишени стойности на кръвната захар, но недостатъчни за поставяне на диагноза диабет) или диабет от тип 2, може да укрепите здравето си и да контролирате кръвната захар със здравословна диета и редовни физически упражнения, които продобряват инсулиновата чувствителност. В някои случаи обаче не може да се избегне медикаментозното лечение. 

Коментари