Публикация

За бъдещи майки: TORCH тестове и вирусологични изследвания при инвитро

За бъдещи майки: TORCH тестове и вирусологични изследвания при инвитро

В помощ на бъдещите майки лаборатория „ЛИНА” предлага два пакета с високоспециализирани анализи на намалени цени. Те целят да помогнат безопасното планиране и протичане на най-важните 9 месеца в живота на жената. Анализите се извършват във всяка от самостоятелните лаборатории и манипулационни  на „ЛИНА” в областите: Бургас, Варна, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Сливен и Ямбол. За тях не е необходимо направление от лекар или предварително записване на час.

 

Бременност- TORCH тестове на намалена цена от 78,00 лв. на 62,00 лв.

 

Често чуваме въпроса какво е TORCH? Това е абревиатура, която обозначава група инфекциозни агенти, които могат да доведат до вътреутробни увреждания на плода, особено когато бременната жена няма развит имунитет, а именно:

 

·         T – Toxoplasmosis (Токсоплазмоза)

·         Other – (Други)

·         R – Rubella (Рубеола)

·         C – CMV (Цитомегаловирус

·         H – HSV (Херпес вирус симплекс)

 

Голяма част от случаите на тези инфекции протичат без симптоми, затова познанието за изброените заболявания се счита за важна част от стратегията за предотвратяване на вродени аномалии. В помощ на тази задача идва  навременното изследване.

 

TORCH тестовете в лаборатория „ЛИНА” се извършват бързо и удобно от една кръвна проба. Те включват изследвания за: Рубеола (Rubella) IgG; Цитомегаловирус (CMV) IgG; Херпес симплекс тип 2 IgG (HSV2), Токсоплазмоза IgG (Toxoplasma gondii).

 

Какви последици могат да настъпят в резултат от различните заболявания?

 

·         Токсоплазмозата е паразитно заболяване, което може да се предаде от майка на плода чрез плацентата. Ако бременна жена се зарази, това може да доведе до аборт или вродени дефекти.

 

·         Рубеолата е вирусно заболяване, което може да причини вид дребна шарка у децата. Ако инфекцията настъпи през ранните стадии на бременността, това може да доведе до сериозни проблеми като сърдечни дефекти, увреждане на слуха, забавен растеж и други.

 

·         Цитомегаловирусът може да се предаде на плода по време на бременността, при раждането или чрез майчиното мляко. Инфекцията се разпространява чрез допир, целувки или ползване на общи предмети. Заразените бебета могат да развият сериозни проблеми като загуба на слуха, зрителни нарушения, умствено изоставане, пневмония и спазми.

 

·         Херпес симплекс вирусът може да засегне новороденото и да навреди на важни органи. Ранната диагноза е от съществено значение за започване на антивирусно лечение.

 

За да избегнете тези рискове, посетете лаборатория „ЛИНА”.

 

Вирусология при IN VITRO  на намалена цена от 76,00 лв. на 60,00 лв.

 

В последните години все повече двойки имат репродуктивни проблеми, което не бива да ги обезсърчава да сбъднат мечтата си за бебе. Инвитро процедурите са един от начините за успешна бременност, на който много семейства разчитат. При тях обаче има редица изследвания, които е необходимо да бъдат извършени. Лаборатория „ЛИНА” предлага целия набор, като в настоящата си месечна кампания обръща специално внимание на вирусологичните анализи. Те са обединени в пакет, който включва изследвания за основните заболявания, предавани по кръвен и полов път:

 

·         СПИН (HIV 1 antigen+anti-HIV 1/2 antibodies)

·         HBsAg (Хепатит B)

·         anti-HBc total

·         Хепатит С (аnti-HCV antibodies)

·         Syphilis (Wasserman)

 

Всяка от тези добре познати инфекции може да окаже влияние на протичането на бременността и да бъде предадена от майката на плода. За да се намали рискът, е добре пакетът да бъде направен и от двамата партньори преди или по време на започване на инвитро процедурите. Причината е, че СПИН и Хепатит B могат да останат без симптоми с години, но въпреки това да бъдат предадени на партньора.

 

Изследванията са комбинирани така, че да доказват носителство на съответните вируси. Тестовете за Хепатит B са два, с цел както  да се потвърди наличие на инфекцията, така и дали е скорошна или е преболедувана в миналото, което е важно при евентуално лечение. Освен при бременност, тези анализи имат значение и при кръводаряване и скрининг на хронични инфекции.

 

Повече за заболяванията

 

·         СПИН е абревиатура, която означава синдром на придобита имунна недостатъчност. Това е хронично протичащо заболяване, предизвикано от човешкият имунодефицитен вирус (ХИВ), който атакува и ослабва имунната система, която е отговорна за борбата с инфекции и други заболявания. СПИН протича в няколко фази и може да има различни симптоми в зависимост от стадия на заболяването. В началната фаза след заразяването, наречена активна или остра, някои хора може да изпитват симптоми подобни на грип, като треска, умора, главоболие и други. След това заболяването преминава в хронична фаза, където симптомите може да отсъстват за дълъг период от време. Важно е да се подчертае, че СПИН не се предава лесно чрез обичайни социални контакти като ръкостискане. Основните начини за предаване на вируса са чрез секс без предпазни средства, споделяне на инжекционни игли при употребата на наркотици и от инфектирана майка на новородено по време на бременност, раждане или кърмене.

 

·         HBsAg, повърхностен антиген на хепатит B известен още като австралийски антиген, е ключов маркер в диагностицирането на инфекция с вируса на хепатит B (HBV). Това е сериозно вирусно заболяване, което засяга черния дроб и може да има тежки последствия за здравето. Основната употреба на HBsAg е за потвърждаване на присъствието на вируса в организма. Положителен резултат на този тест указва, че човекът е инфектиран с хепатит B. При бременни жени се извършва тестване за HBsAg, защото вирусът може да се предаде на новороденото при раждане. Този скрининг позволява предприемане на необходимите стъпки за предотвратяване на трансмисията на вируса.

 

·         Anti-HBc total е антитяло, което реагира с ядрените антигени на вируса на хепатит B (HBV). Този тест показва наличието на антитела към вируса в кръвта на пациента и може да се използва за идентификация на преживели инфекции.

 

·         Хепатитът C остава едно от водещите вирусни заболявания в световен мащаб, засягайки черния дроб и имайки потенциал да доведе до сериозни здравословни проблеми. В борбата с това заболяване, ролята на съвременната медицинска диагностика е от съществено значение. В този контекст, тестът за антитела anti-HCV изпъква като важен инструмент за откриване и проследяване на инфекцията. Anti-HCV антителата са антитела, които организмът произвежда в отговор на вирусната инфекция с хепатит C (HCV). С този тест може да се разбере дали инфекцията е активна в момента или е преминала. Нещо, което е особено важно, ако жената е бременна. Тестът за антитела anti-HCV се използва и, за да се следи ефективността на лечението на инфекцията с хепатит C. В съвременната медицина той  играе ключова роля в ранното откриване и управление на инфекцията с хепатит C. Причината е, че помага на лекарите да направят информирани решения относно лечението и поддържането на здравето на пациентите.

 

·         Сифилисът е венерическо заболяване, което се причинява от бактерията Treponema pallidum. То може да засегне различни органи и системи в тялото и ако не се лекува да доведе до сериозни последствия. Един от основните инструменти за диагностициране на сифилиса е тестът на Васерман, който се използва за откриване на антитела срещу Treponema pallidum в кръвта на пациента. Бременните жени могат да предадат сифилис на бебето си чрез плацентата или по време на раждането. Предаването на инфекцията може да доведе до увреждане на очите, ушите, черния дроб, сърцето, костния мозък и кожата на бебето, а в някои случаи може да се стигне и до мъртво раждане.

 

За да се радвате на спокойна бременност и здраво бебе, посетете лаборатория „ЛИНА”.

 

Коментари