Публикация

Уникални за България операция и терапии представиха от ИСУЛ на XVII Национален конгрес по урология

Уникални за България операция и терапии представиха от ИСУЛ на XVII Национален конгрес по урология

Мощно участие в XVII Национален конгрес по урология отбеляза Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, която представи пет доклада на научния форум, състоял се през уикенда. Става въпрос за уникална за България операция, две терапии, които се предлагат единствено в столичната болница, както и собствени разработки на уролози от болницата.


Д-р Дмитрий Дмитренко представи резултати от

дългогодишния опит на клиниката в реконструктивната хирургия на мъжката уретра

Корпоропластика в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се прилага при болест на Пейрони, при която в пениса на мъжа подкожно се формират плаки, които водят до деформация и болезненост. За да се отстрани проблемът, тези плаки се изрязват и се заместват с лигавица от устната кухина. Този подход при лечение на болестта на Пейрони се прилага за първи път в България и в малко страни в Европа. Използването на лигавица от устната кухина, в това число и от езика, се използва за уретеропластиката на пикочопровода. Подходът е златен стандарт в лечението на тези заболявания в големите уроологични клиники в Европа и Америка, където началникът на Клиниката по урология и андрология на ИСУЛ акад. проф. д-р Чавдар Славов е специализирал. У нас обаче се прилага само в столичната болница.


Най-младият член на екипа – д-р Ангел Божков, представи

мултидисциплинарна операция

„пластика на везико-ректална фистула с използване на лигавица от устната кухина и ламбо от грацилния мускул на бедрото“. При нея беше отстранен патологичен канал между пикочния мехур и ректума при 69-годишен пациент. Интервенцията беше извършена от уролога акад. проф. д-р Чавдар Славов и от началника на Клиниката по хирургия проф. Николай Пенков, а ръководител на анестезиологичния екип бе проф. д-р Мая Белитова. По време на интервенцията беше изолиран ректумът на пациента и зашита фистулата. Лекарите използваха букална лигавица (лигавица от бузата) за затваряне на отвора към пикочния мехур. Подсигуряването на двата отвора се извърши посредством преместване на мускулус грацилис от левия крак в зоната на фистулите, което е наложило отпрепарирането на мускула с дължина около 40 см.

 

Освен че не е правена досега в България, операции като тази са рядкост и в световен мащаб.

 

Коментари