Публикация

Как през 2011 г. трансплантираните ще получават лекарствата си?

До края на февруари всички трансплантирани трябва да преминат през диспансерите, където се проследяват.


 Това е част от инструкция на Националната здравноосигурителна каса към пациентите, която трябва да бъде публикувана до 15 януари. Изискването е свързано с промяната на режима за отпускане на животоподдържащите им лекарства. До момента те се отпускаха директно от диспансерите и се заплащаха от здравното министерство.

От 1 март медикаментите ще се заплащат от здравната каса, а пациентите ще могат да ги получават директно в аптеките по местоживеене.

През януари всички трансплантирани ще получат лекарствата си за два месеца, а през февруари ще трябва да посетят проследяващия ги лекар, за да се изготвят шестмесечни протоколи, обясни председателят на съюза на трансплантираните Стоянка Ананиева, цитирана от БНР.

„След това вече на петия месец след издаването на първия протокол пациентът отново трябва да посети диспансера, където ще бъде мониториран и ще бъде оформен следващият протокол, за да могат да се застъпят двата протокола и пациентът да не остане без лекарства”, поясни Стоянка Ананиева.

Ежемесечните рецепти ще се изписват от личните лекари или от специалист на базата на така издадения протокол. Това ще спести на трансплантираните пациенти необходимостта да пътуват всеки месец до София, Варна или Пловдив, за да получат животоподдържащите си лекарства.

Коментари