Публикация

50% от инсулиновите резерви при диабет 1 са непокътнати - отваря пътя за нова терапия

50% от инсулиновите резерви при диабет 1 са непокътнати - отваря пътя за нова терапия

Изследователи от университета в Бъфало се надяват, че техните скорошни открития могат да проправят пътя към нов начин за лечение на диабет тип 1 – такъв, който може да намали или дори да премахне напълно нуждата от инсулинови инжекции. Резултатите от малкото проучване бяха публикувани преди дни в New England Journal of Medicine.

 

Участниците в проучването са лекувани със семаглутид – GLP-1

агонист, използван за лечение на диабет тип 2

Според учените направените констатации са обещаващи, но ще изискват допълнителни изследвания и повече проучвания, за да видят дали резултатите могат да бъдат повторени. Въпреки това, ако резултатите са верни, изследователите казват, че това може да доведе до промяна в начина, по който се лекува диабет тип 1.

 

Проф. Пареш Дандона, старши ръководител на изследването каза пред Medical News Today:

„При диабет тип 1 хората смятат, че в пациента няма инсулинов резерв, така че трябва да ги лекувате с инсулин. Това се практикува от 1922 г., когато на първия пациент е инжектиран инсулин. Оттогава се приема, че цялото лечение на диабет тип 1 трябва да бъде само с инсулин. Открихме преди около четири години от други проучвания, че всички новодиагностицирани случаи на диабет тип 1 имат 50 процента от инсулиновите си резерви все още непокътнати и това ми даде идеята, че можем да използваме семаглутид при тази група пациенти.“

В проучването са наблюдавани 10 души, като всички са били диагностицирани с диабет тип 1 през последните три до шест месеца. В течение на определен период от време дозировката им на семаглутид непрекъснато е увеличавана, тъй като пациентите не получават обичайните си инсулинови инжекции. В рамките на три месеца

нито един от участниците не се нуждаел от дози инсулин

по време на хранене, а в рамките на шест месеца седем от 10-те участници вече не са се нуждаели от базален (фонов) инсулин.

 

Дандона посочва, че семаглутид в момента е одобрен само за лечение на диабет тип 2 и следователно не се покрива от застрахователните компании за хора с диабет тип 1. Според него, ако този курс на лечение продължи да показва обещания и в крайна сметка получи широко медицинско одобрение, това може да представлява голяма промяна в качеството на живот на пациентите с диабет тип 1.

„Вместо три инжекции на ден, ще имате само една инжекция седмично. Другото много интересно нещо, което наблюдавахме при нашето непрекъснато проследяване на глюкозата при тези пациенти е, че колебанията на кръвта захар са минимални. Така че рискът от хипогликемия и възходите, и спадовете, които са типични за диабет тип 1, не се виждат. Сега ще разширим това проучване, за да направим многоцентрово проучване за продължителен период от време, за да видим дали имаме успех и дали естествена история на диабет тип 1 може да бъде променена,“ каза Дандона.

Семаглутидът е агонист на GLP-1, сравнително скорошно семейство лекарства, появило се на пазара едва през последното десетилетие. Тези лекарства могат да бъдат полезни не само за хора с диабет тип 2, но и за подпомагане на загубата на тегло. Все пак това не означава, че те са чудодейно лекарство.

 

Д-р Pouya Shafipour, лекар по семейна медицина и лечение на затлъстяването от здравния център на Провидънс Сейнт Джон в Калифорния, каза пред Medical News Today, че всеки, който обмисля да приема семаглутид, трябва да го направи в тясна консултация с лекар.

„За повечето хора това причинява загуба на тегло, но веднага щом се спре приема, обикновено виждате как теглото се връща обратно. След като отслабнете, до 40 процента от това може да бъде загуба на мускули, а това е много трудно да се върне, особено когато остареете “, обясни той.

 

По публикацията работи Бойко Бонев

Коментари