Публикация

Екипът на „Майчин дом“ и много пациенти подкрепиха болницата и проф. Иван Костов

Екипът на „Майчин дом“ и много пациенти подкрепиха болницата и проф. Иван Костов

Възнаграждението на директора се формира по строги и прозрачни правила, а в доходите му значителна част е от лекарската му дейност

CredoWeb продължава да следи случващото се във водещата университетска АГ болница „Майчин дом“ в София, където през последните месеци станахме свидетели на известно напрежение между част от медиците и ръководството на лечебното заведение.

 

Преди няколко седмици се обърнахме към двама от водещите специалисти в лечебното заведение - проф. Боряна Слънчева, началник на Клиниката по неонатология и д-р Юрий Хранов, специалист по патология на бременността. Те заявиха, че спорове е имало единствено в Клиниката по анестезиология, които са били породен от междуличностни проблеми: преместването на тяхна колежка - анестезиоложка от една позиция на друга.

 

През изминалите дни болницата бе подкрепена на импровизиран брифинг, на който заедно се явиха множество благодарни пациенти, техните лекари и всички завеждащи на клиники.  

 

Акушер-гинекологът д-р Иван Диков, лекар с над 40 години стаж, началник ДКБ в болницата, определи мястото където работи като храм, институция и нещо, което няма алтернатива. Той посочи, че скандалите от последните няколко месеца са нещо пошло и лишено от разум. Каза, че те са резултат от личните амбиции на 2-3 души, чиито действия са предизвикали „изливането на тонове помия“ в медийното пространство с неверни твърдения или брутални лъжи.

 

Д-р Диков отбеляза, че последните проверки в „Майчин дом“ са показали, че

проф. Костов е най-търсеният лекар за прегледи

и последващо лечение в болницата. Той разказа, че го познава още от 1998 г.

„Тогава аз бях главен асистент към Катедра АГ, а той скоро започнал специализация. Правеше впечатление на всички с идеалната си общомедицинска подготовка, интелигентност, аналитичен ум, сръчност и влагащ всичко за овладяване на медицински и оперативни умения. С тези качества, преминавайки през различните клиники, беше предпочитан, дори без специалност от много от пациентите като лекуващ или консултиращ лекар. Естествено, това му навлече и неприязън и завист в част от по-старите колеги. Един от тях е небезизвестният водач на „протеста“ в болницата“, каза д-р Диков.

Според него позицията на проф. Костов на ръководител на „Майчин дом“ е заслужена, защото лечебното заведения се справя много добре. В него се извършват най-много раждания в страната и има най-много преминали или оперирани пациенти в областта на акушерството и гинекологията. Д-р Диков е категоричен, че в болницата идват пациенти от цялата страна, като спасените деца и родилки са хиляди. 

 

Д-р Диков заяви, че „Майчин дом“ е започнала партньорства с водещи световни медицински центрове. Залага се на иновации, въвеждане на информационни технологии. Отбеляза, че вижда болницата като Балкански център за майчино и детско здравеопазване, както и национален център по онко-гинекология, фетална медицина, неонатология и генетична диагностика.

 

От своя страна д-р Веселин Дяволов, акушер-гинеколог зам.- директор по медицинската част заяви, че не е редно трима човека да се опитват да овладеят „Майчин дом“ чрез манипулации.

„Майчин дом“ е болницата с най-висок имидж в страната и най-добро финансово състояние. Тя никога не е изглеждала по този начин досега при предишни директори. Всички клиники са ремонтирани в продължение на 5-6 години. Остава една, в която в момента тече ремонт“, похвали той лечебното заведение.

С днешна дата и ръководителите на останалите клиники и медицинския персонал подкрепят директора на лечебното заведение проф. Иван Костов. Те са категорични, че медиците в болницата работят на най-високо професионално ниво и извършват много сложни операции, а работният климат е нормален. Лекарите припомниха, че са спасявали живота на родилки с големи усложнения, които са докарани в болницата с държавния самолет „Спартан“.

 

 

CredoWeb се свърза с една от пациентките Господинка Господинова, която беше транспортирана по спешност от болницата в Силистра в началото на тази година. Тя разказа, че е получила тежко усложнение след планирано секцио, което е било съпроводено с голяма загуба на кръв. След като се изчерпали всички терапевтични възможности, лекарите от Силистра се свързали с проф. Иван Костов от „Майчин дом“, който е поел ангажимента да извърши операцията с екип от специалисти на болницата.

Последвали са бързи действия от страна на Министерството на здравеопазването и Министерството на отбраната, които изпращат специален самолет за родилката. Първо нещо, което Господинка видяла, след като се е събудила от операцията, е било лицето на проф. Иван Костов. Тогава още не е знаела, че това е той.

„Виждах колко е щастлив, че е успял с операцията и аз съм в съзнание. Не можех да говоря, само слушах всички около себе си. Неговите думи бяха, че през живота си не е правил толкова сложна операция и че е много щастлив да ме види в съзнание“, разказва жената.  

В момента Господинка Господинова се грижи за близнаците Константин и Тея. Казва, че е чула за проблемите около „Майчин дом“ и й е трудно да повярва на това, което се говори в медийното пространство.

 

Междувременно в редакцията ни пристигна

писмо, подписано от 19 пациентки,

които са се лекували в „Майчин дом“. В него те отбелязват, че в България има добри лекари на световно ниво, които спасяват хората и един от тях е именно проф. Костов. Според тях срещу него се води злостна кампания, която очерня името на лекар, спасил хиляди животи.

„Проф. Костов не е само директор на най-голямата АГ-болница в България, д-р Костов е един от онези български лекари, при които отиваш, когато си обявен за неспасяем случай. Част от нас не отидохме при д-р Костов, а се озовахме на операционната му маса, като последен шанс за живот, транспортирани из цялата държава. Ние получихме възможността да живеем и да отгледаме децата си благодарение на професионализма и отдадеността на д-р Костов“ се казва в писмото.

Ръководството на болницата бе подкрепено и от Пациентски организации „Заедно с теб“, откъдето призоваха за съхраняване на имиджа на доказаните експерти в българското здравеопазване, които всеотдайно спасяват неизброим брой животи. Пациентите апелираха за успокояване на медийния натиск и преустановяване на несъстоятелните атаки.

 

 

По отношение на допълнителното материално стимулиране д-р Дяволов определи като лъжа твърдението, че проф. Костов го разпределя еднолично. Той обясни, че това се прави от ръководителите на отделните клиники. Думите му бяха подкрепени от проф. Слънчева, която каза, че в нейната клиника ДМС не се разпределя еднолично от нея, а по методика, одобрена от колектива. Така то отива за акушерките, санитарките и секретарките.

„Имаме събрания, хората са доволни и никой няма някакви претенции за повече пари. Болницата работи прекрасно, гледаме си малките деца, а родителите са доволни от нас“, заяви тя и добави, че заради доброто финансови състояние на болницата има повишение на заплатите на персонала.

Д-р Валентин Иванов, специалист по ендоскопска хирургия каза, че проф. Костов е успял да доведе в болницата много качествен екип от ендоскопски хирурзи. Това е довело до троен скок на броя на безкръвните операции. По думите му апотеоз на всичко това е

въвеждането на роботизираната хирургия

Нов момент е и въвеждането на специализирани слингови операции за лечение на инконтиненцията при жените.

„Проф. Костов е визионер, който вещае нови хоризонти за „Майчин дом“ и когато човек е иновативен и благодарение на това всички в болницата просперираме, няма как да не се появят завистници“, заяви той.

Доц. Елиан Рачев, завеждащ Трета гинекологична клиника каза, че от 30 години наблюдава развитието на гинекологичната оперативна техника в болницата. Според него роботизираната хирургия не е само стъпка или пробив, а нова епоха в хирургичната дейност.

„Усилията на проф. Костов преди три години доведоха до намирането на финансов ресурс, доставката и въвеждането на робота „Да Винчи“. Това е сложен процес, който изисква сертифициране на колегите, които работят с тази техника. Затова са селектирани млади хора с отлични професионални качества. Те минават сертификационни курсове, които не се извършват в България“, заяви той.

Завеждащият медицинския център на „Майчин дом“ д-р Мирослав Георгиев каза, че когато го е поел преди пет години, той е бил в окаяно състояние. По думите му от 1970 г. там „не е закован и един пирон“, а е имало само разпадащи се мебели. Оборудване е липсвало.

„Имаше два ехографа, които не ставаха за работа. Поради липса на копчета колегите ги включваха с молив. Постепенно направихме ремонт и сега във всеки един кабинет има пълна диагностична апаратура. Нови ехографи с изключително високи способности. В момента около шест пъти е качен оборотът на медицинския център, благодарение на специалистите, които сме привлекли, включително проф. Костов. Заплатите на лекарите са покачени в пъти“, заяви той.

Д-р Георгиев отбеляза, че възнагражденията, които проф. Костов взима от медицинския център са определени по

методика, която важи за всички специалисти, които работят

там, а професорът не е изключение. Причината той да получава по-голяма сума е, че услугите, които предоставя, са с по-висока стойност. Става въпрос за предоперативни консултации, които са с изключително висока сложност и са свързани с операции с робота „Да Винчи“.

 

Самият проф. Костов в отворено писмо заяви, че в някои медии е публикувана невярна информация за неговата заплата. Той посочва, че сумата е два пъти по-малка и тя е описана във всички одити, направени на „Майчин дом“.

„Заплатата ми като директор на СБАЛАГ „Майчин дом“ е 5 706 лв. месечно за 2020 г., 6 439 лв. месечно за 2021 г., 6 897 лв. месечно през 2022 г. и 9 425 лв. месечно през 2023 г. Това е заплатата на директора на „Майчин дом“. Тя се определя по правилата, описани в Закона за публичните предприятия и спрямо решенията на Министерството на здравеопазването. Общата сума от заплата като директор, която съм получил за тези 3 години и половина, е малко над 285 хил. лв.“, пише в писмото.

По думите му, голяма част от възнаграждението, което получава, не се формира от заплатата му на директор, а от работата, която е извършил като лекар.

 

Цялото писмо на проф. Костов можете да видите в прикачения файл.

Прикачени файлове

МД-Позиция-профКостов-12септ2023 (1).docx

Коментари