Публикация

Най-иновативната защита срещу HPV вече достъпна и в България по Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка

Най-иновативната защита срещу HPV вече достъпна и в България по Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка

В навечерието на първия учебен ден стартира информационната кампания „Защити бъдещето им“ в подкрепа на повишаване на ваксинационното покритие срещу HPV свързаните заболявания

 

От 1-ви септември България се нарежда до страните от Европейския съюз в превенцията на HPV-свързаните заболявания, осигурявайки безплатен достъп до най-съвременното средство за защита срещу HPV-свързани ракови и други заболявания на всички момичета на възраст между 10 и 14 ненавършени години – 9-валентна ваксина срещу 9-те типа HPV, които са най-честите причинители на HPV заболяванията. Ваксината се прилага над 16 години в 162 страни по света, сред които почти всички страни от Европа.

 

Междувременно, стартира информационната кампания „Защити бъдещето им“ в подкрепа на ваксинирането на деца и юноши срещу човешкия папилома вирус (HPV). Организатор на кампанията е Коалиция HPV, обединяваща водещи специалисти в различни области на медицината и неправителствени организации, чиято цел е превенция на заболяванията, свързани с човешкия папилома вирус.

 

В България ваксината се осигурява безплатно на момичетата от 10 до 14 ненавършени години по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, поради тежестта на заболяването сред женския пол. Родителите на деца и юноши до 18 години, които са извън целевата група по програмата могат да закупят ваксината от всяка аптека в страната. Това може да направят и всички пълнолетни мъже и жени, защото ваксината се поставя на всички лица над 9 годишна възраст и предпазва от заболявания, свързани с HPV.

 

Кампанията ще бъде придружена с поредица  от интервюта с доказани специалисти, кратки образователни видеа, които ще бъдат излъчени в рамките на два месеца в софийското метро. Посланици на кампанията ще станат популярни български артисти и съвременни писатели.

„HPV причинява кондиломи и папиломи, както и някои ракови заболявания при двата пола. На мъжете HPV може да причини – рак на пениса, а на жени - рак на маточната шийка, на вулвата и вагината. При двата пола инфекция с вируса може да доведе до рак на ануса. Така че човешкият папилома вирус е опасен и за мъжете, и за жените“, обясни д-р Христиана Бацелова - специалист по епидемиология на инфекциозните болести.

Доц. Йорданка Узунова от Българската педиатрична асоциация напомни:

„Добре е да се постави ваксина преди да започнат сексуалните контакти, защото HPV се предава по този начин. Всеки сексуално активен мъж или жена ще се срещне с вируса през живота си. Идеята е да осигурим защита чрез ваксиниране на по-млади хора преди да бъдат изложени на риск от инфекция с HPV и последващо заболяване, свързано с вируса. Искам да подчертая, че започването на полов живот няма никакво отношение към ефективността на ваксината. Мит е, че не трябва да се ваксинират сексуално активни хора. Ваксинирането е необходимо и за тях, за да се предотврати развитието на болести, причинявани от HPV.“

Много страни с Национални програми за ваксинация срещу HPV и висок обхват на ваксинация сред таргетните групи наблюдават значителен спад в броя на случаите на HPV-свързаните ракови и други заболявания. Такива са Дания, Англия, Португалия, Швеция, Шотландия и др. В някои страни се извършва половонеутрална ваксинация, т.е освен момичета се ваксинират и момчета безплатно.

 

Зам.-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски съобщи, че се обсъжда разширяване обхвата на Националната програма срещу HPV – целевата група да станат момичета между 9 и 18 години, както и провеждане на широка информационна кампания по темата:  

 „Същевременно Министерство на здравеопазването планира широка информационна кампания в обществото за промоция на профилактиката с идеята да стигнем до умовете и сърцата на всички български граждани. Те трябва да знаят защо е важно всеки да си прави профилактични прегледи и да се предпазва своевременно от заболявания, а когато се появи заболяване, то да се лекува възможно най-рано“, добави зам.-министърът.  

 

Информационното видео можете да видите ТУК.

Коментари