Публикация

Медици срещу промени в наредбата за спешната помощ

Промените в Наредба 40 не решават един от най-важните въпроси за обслужването на пациентите в малките населени места.


Това заяви д-р Красимир Кулински, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пазарджик.

Според него изискванията на документа не могат да се приложат за всяка лекарска практика. Той припомни, че от сдружението на личните лекари са предложили на  здравния министър д-р Стефан Константинов преди да излезе наредбата да бъде решено как навсякъде в България да се регулира спешността, а не само в големите градове с население над 20 000 души.

„Проблемът в големите градове ние някак си сме го решили. Всички имаме договори с големи лечебни заведения или частна неотложна помощ, които обслужват пациентите ни”, заяви д-р Кулински. Според него с влизането в сила на наредбата разликата единствено е в това, че семейните медици ще получават по 11 стотинки за пациент, които пък те ще привеждат на лекарите, поемащите болните им в извънработно време.

„В малките населени места обаче колегите нямат и няма да имат такава възможност. Те наистина работят по 24 часа, 365 дни в годината и не могат да ползват никакви отпуски и никакви почивки”, коментира още д-р Кулински. Той е категоричен, че това е главният проблем и върху него трябва да се акцентира с предстоящите промени.

От своя страна повечето от пловдивските лични лекари заявиха, че няма да се сдружават, нито да разкриват дежурни кабинети, а ще продължат да работят както и досега.

„Наредбата не е новост за нас, защото на практика вече две години осигуряваме 24-часова  доболнична помощ”, обясни д-р Александър Калайджиев, председател на регионалната организация на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му около 70% от общопрактикуващите лекарите в областния град плащат от джоба си на службата за неотложна помощ, за да осигурят на пациентите си медицинско обслужване след работното си време. Според него наредбата на здравното министерство е демагогия, защото въпреки новите изисквания посещенията в спешните кабинети на болниците няма да станат по-малко.
На практика само в България едно държавно задължение се прехвърля върху един лекар.

Д-р Калайджиев коментира и проблема с недостатъчните направления, който ще остане и тази година. Той припомни, че близо 200 общопрактикуващи лекари, най-вече от Пловдив и Асеновград, съдят здравната каза заради наложените им санкции за надхвърлени лимити в размери до 10 хиляди лева.

Коментари