Публикация

България е в челните редици по смъртност от инфаркти

България е в челните редици по смъртност от инфаркти

Тази седмица отбелязваме Световния ден на сърцето на 29-ти септември, а темата днес е инфаркт на миокардата.

Инфарктът на миокардата води до различна по степен сърдечна недостатъчност. Редовната профилактика намалява значително възможността за развитие на болестта, предупреждават кардиолози.

 

В света преждевременно от сърдечно-съдови заболявания умират по 17 милиона и половина души годишно. Страната ни заема едно от челните позиции в тази черна статистика. Инфарктът спада към групата на така наречената исхемична болест на сърцето. Той е с едно несъответствие между кислородната необходимост на сърдечния мускул и възможност за доставяне на определено количество кислород.

 

Въпреки че е необичайно, инфарктът може да бъде причинен от спазъм на коронарна артерия. Всяка коронарна артерия доставя кръв в областта на сърдечния мускул. По време на спазъм коронарните артерии се свиват драстично като намаляват или изцяло ограничават кръвоснабдяването към сърдечния мускул.

 

Как да разпознаем инфаркта?

 

Най-честата симптоматика, която пациента изпитва, е тежест и болка зад гръдната кост, по- рядко в лявата част на сърцето. Тази болка или тежест може да се пренесе към лява или дясна ръка и към шията. Може да слезе надолу към гастроинтестиналния тракт. Част от инфарктите дават симптоматика, която се покрива с язви и гастрити.

 

Скоростта на отреагиране и на специалистите е от огромно значение. Максимално бързото посещение на здравно заведение, увеличават шансовете на пациента. Тромболизата може да бъде осъществена най-благоприятно в първите два часа. Осигуряването на лечение преди втория час от започването на симптомите, увеличават шансовете за пълно оздравяване.

 

“Има доста генетично заложени фактори, които при хората са различни, защото има хора, които генетично остават здрави до 80, 90 години. При други, има случаи, в които не са взимали медикаменти на възраст над 80 години и не са посещавали лекар.” - споделя д-р Иван Томов, кардиолог в Медицински комплекс “Доверие”.

 

Разликата между инсулта и инфаркта е огромна и е необходимо да бъдат различавани. При инсулта се налага продължителна упорита рехабилитация. При инфаркта продължителността на раздвижване е по-скоро решаваща за състоянието на пациента. Тук трябва да се наблегне на обяснението от страна на медицинския персонал, за начина на хранене и начина на поведение. Големите физически и психически натоварвания, недоспиването, консумацията на голямо количество цигари трябва да се избягват категорично след такъв инцидент.

 

Според д-р Томов най-близкия лекар е самия пациент. Пациентите трябва да обърнат вниманието на здравословното си състояние. Необходимо е да спазват специален режим и да се хранят балансирано и здравословно. Желателно е консумацията на кафе да се намали до минимум, за да се избягва натоварване на организма.

 

Намаляването на стреса в живота ни е първата стъпка за предотвратяване на инфаркта. Задължително е да бъде осигуряван достатъчно продължителен и качествен сън. Също така трябва да се поддържа добро ниво на холестерола в кръвта. Следенето на кръвното налягане следва да бъде приоритет. Никотинът и алкохолът могат да повишат риска от инфаркт и други сърдечни заболявания.

 

Сърцето е най-важният орган в нашето тяло и за да го поддържаме здрави, трябва да инвестираме време и усилия в превенцията на инфаркт. Здравословният начин на живот и вниманието към собственото здраве са ключови за постигане на тази цел. Редовните посещения при лекаря са от съществено значение за здравето на сърцето. Лекарят може да извърши оценка на риска и да предложи персонализиран план за превенция.

 

Какво да направим, ако имаме сърдечен пристъп?

 

Съществуват техники, които могат да помогнат и да подобрят моментното състояние, дори е възможно да предотвратят инфаркта. Първата техника е силният смях, който ще вкара повече кислород в организма, и по този начин ще предпази сърцето. Втората интересна техника е кашлянето, чрез което отново се поема голямо количество кислород. Силен противодействащ ефект има и лютивият чай, който съдържа над 26 полезни вещества, включително витамини, минерали и важният капсаицин. Това вещество е мощен стимулант, който засилва сърдечната честота, подобрява циркулацията на кръвта и балансира аритмията.

 

Навременната лекарска намеса може да спаси живота и да намали здравословните щети след инфаркт. При първи признаци се обадете на 112 или на близък, който да реагира навреме преди да са минали животоспасяващите два часа от появата на първите симптоми.

 

 

Коментари

Това си има и Предимства!  -  Поне ще спреш да се мъчиш повече в тази Проклета Държава!