Публикация

Военна болница – Сливен с реновирано отделение по инфекциозни болести

Военна болница – Сливен с реновирано отделение по инфекциозни болести

МБАЛ – Сливен, част от структурата на Военномедицинска академия (ВМА), отбеляза тържествено 100 години от създаването си. Днес духът и традициите са съхранени, а авторитетът ѝ расте. Лечебното заведение печели доверието на пациентите – под пагон и цивилни, с качествена и адекватна медицинска грижа, ефективност и безопасност. Апаратурата непрекъснато се модернизира, а към екипа се привличат опитни и мотивирани специалисти.


През цялото си съществуване Военна болница – Сливен винаги е била стожер на армейското и гражданското здравеопазване в Югоизточна България. Пример е дейността ѝ по време на пандемията от COVID-19, когато пое основния удар и помогна на хиляди нуждаещи се от града и областта.


Неслучайно и от ръководството на болницата избраха да отбележат празника с освещаване на реновираната сграда на Отделението по инфекциозни болести.
На събитието присъстваха представители на ръководството на ВМА, министърът на отбраната, началника на отбраната, представители на местна власт и на здравните органи, както и други гости.

От създаването си досега болницата е важна част от военномедицинското осигуряване в Югоизточна България

с принос и в гражданското здравеопазване. Увеличават се отговорностите по медицинско осигуряване на многонационалната бойна група и военните формирования от Българската армия, разположени в зоната на отговорност на МБАЛ – Сливен към ВМА, посочи в изказването си нейният началник полковник д-р Илиян Комитов.

 

Той подчерта, че всички постигнати добри резултати в работата не биха били възможни без най-важното – човешкия капитал, и изказа уважението си към целия личен състав на болницата и медицинските пунктове във военните формирования за демонстрирания стремеж и отговорно отношение при изпълнение на поставените задачи и служебни задължения. Полковник Комитов благодари на медиците за тяхната отдаденост, човешко отношение, емпатия, професионализъм и компетентност и им пожела здраве, късмет, вяра в собствените възможности и кураж за преодоляване на предизвикателствата.

Сградата на отделението по инфекциозни болести е построена през 1977 г. 

обновяването ѝ започва през октомври 2020 г. Тя е обновена според най-съвременните стандарти за работа в инфекциозна среда с нулеви вредни емисии за въздух и вода и осигурява максимален комфорт и биологична сигурност за пациенти и персонал.

Спомням си преди около 20 година, когато беше решено да се закрие ВМА – Сливен, което щеше да бъде най-голямата грешка. В последния момент това беше предотвратено. Поздравявам ви за това, че успяхте да се съвземете и да изградите един стабилен колектив, който се доказа в един от най-трудните моменти, които изживя страната ни, а именно пандемията от COVID-19. Тогава вие бяхте опора не само за Въоръжените сили, но и за всички граждани, заяви от своя страна началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS. Той добави, че реновирането на лечебното заведение ще продължи с основната сграда, операционните зали и отделенията.


Министерството на отбраната ще продължава да инвестира в развитието на болничните заведения от системата на ВМА, увери от своя страна министърът на отбраната Тодор Тагарев и подчерта: „Болницата осигурява преди всичко Българската армия и формированията в региона, както и нашите съюзници, които са тук, за да гарантират по-високата ни сигурност. Болницата е много важен актив и за гражданите на Сливен и региона“.

Коментари