Публикация

Габриел Христов от София е „Бебе 2011”

Габриел Станиславов Христов от София е „Бебе 2011”. Той е роден в Университетската болница „Майчин дом” във втората минута на новата година с тегло 3,100 кг и височина 51 сантиметра.


Родителите на малкия Габриел живеят на семейни начала. Майка му Славяна Филипова е на 19 години, като това е второто й дете.

Последното бебе на 2010 г. се казва Георги Мартинов Савов и е родено на 31 декември в 23:25 часа в русенската многопрофилна болница.

И двете бебета ще получат сребърни медальони и подаръци. За деня на родилната помощ двете болници, в които са родени децата, ще получат от организаторите на кампанията „Бебе на годината” – сп. „9 месеца”, паметни плочи.

В страната през 2010 г. са се родили 78 451 бебета, а през 2009 г. - 81 572, посочиха от изданието.

На оповестяването на официалните резултати от кампанията присъстваха директори на трите най-големи акушеро-гинекологични болници в страната

51 бебета по-малко са проплакали през предходната година в болница „Шейново”.  През 2010 г. там са родени 9% недоносени, 2% близнаци (около 100 раждания). Задържаното ниво на раждаемост се дължи в не малка степен и на общинското финансиране, на което болницата много разчита. Цезаровите сечения са 35-40% - сравнително нисък процент спрямо дела им в другите болници в страната. Желанието на екипа на клиниката е честотата на операциите да не се увеличава, съобщи д-р Иван Костов, изпълнителен директор на болница „Шейново”.

Той допълни, че по инициатива на Министерството на здравеопазването ще се създаде електронен онлайн регистър, в който в реално време ще се регистрират всички раждания. Това е практика, въведена в повечето страни в ЕС.

Регистърът ще помогне да се направи статистика с много достоверни данни за това колко и какви деца се раждат в страната ни. В него ще се въвеждат данните на новороденото – тегло, ръст, пол, срок на бременността, оценка по Апгар, данни за майката и др.

Д-р Костов оцени като много полезна европейска практика Дните на отворените врати, които с помощта на сп. „9 месеца” са въведени и в „Шейново”.

Спадът на ражданията в болница „Света София” се дължи на липсата на основен ремонт, но клиниката предлага екстри, които други софийски болници не могат да предложат, съобщи заместник-директорът по медицинската дейност на лечебното заведение д-р Валентина Григорова.

Тя обясни, че ражданията се затрудняват и във връзка с напредналата възраст на голяма част от родилките. Процентът на ражданията със секцио се покачва заради многото многоплодни бременности – над 200 за миналата година. Увеличава се и делът на раждащите, които не желаят никаква помощ от екипа – биха позволили той да се включи при крайна необходимост.

Д-р Григорова информира, че в „Света София” вече има сертифициран специалист за извършване на хорионбиопсия, чрез която могат да се установяват вродени малформации на плода.

Доц. Виктор Златков, изпълнителен директор на болница „Майчин дом”, където се роди първото бебе на 2011 г., се надява през пролетта най-голямата АГ болница в страната да посреща новородените в напълно обновена и много модернизирана родилна зала.

Доц. Златков напомни, че през 2010 г. че от „Майчин дом” 4 бебета с екстремно ниско тегло – около 500 грама, са изписани живи и напълно здрави.  Откакто най-голямата родилна клиника е в новата си сграда (1976 г.), са родени 157 237 бебета – средно над 4600 годишно.

Коментари