Публикация

От БФС поискаха забрана аптеки, складове и производители да имат един собственик

От БФС поискаха забрана аптеки, складове и производители да имат един собственик

Вертикалната интеграция във веригата на лекарствоснабдяването води до ограничаване на достъпа на пациентите до определени медикаменти. Това каза по време на пресконференция днес маг.- фарм. Димитър Маринов – председател на УС на БФС. Той обясни, че когато  има едни и същи собственици на вериги от аптеки, складове и дори производители се създава възможност за монополно положение. В резултат лекарствата, които са в ограничени количества се осигуряват от търговците на едро най-вече за свързаните със складовете аптеки.  За останалите тези медикаменти се превръщат в дефицит, а от това страдат нуждаещите се от тях пациенти. От фармацевтичния съюз призоваха да се наложи забрана върху тази практика в ЗЛПХМ.

 

Проблемът с недостига на лекарства се усложнява и от техния реекспорт. По думите на Маринов съществува

неконтролиран паралелен експорт на лекарства

От БФС предлагат да се въведе възможност за генерична замяна на лекарства, като отбелязват, че България е единствената страна в ЕС, която няма право на това. Фармацевтите също така смятат, че е необходимо производствената дейност в аптеките да се възроди.

 

От БФС отбелязаха и невъзможността на аптеките да откриват в кои точно складове има налични медикаменти. Според фармацевтите в момента СЕСПА не предоставя точна информация за това. Маринов дори отбеляза, че въз основа на наличните данни никой не прави необходимия анализ, за да се уточни какви лекарства са нужни и в какви количества.

 

Главният секретар на БФС маг.- фарм. Светослав Крумов заяви, че системата

СЕПСА се нуждае от сериозна промяна

за да бъде в услуга на всички. Той дори предложи вариант, при който пациентите да имат достъп до нея и да имат възможността да изберат в коя аптека да бъде доставено дадено лекарство. От своя страна търговците на едро ще са задължени да го изпратят в избираната аптека.

 

Сериозен проблем за липсата на лекарства се оказват и хартиените рецепти. Маринов каза, че има много случаи, при които пациенти пробутват рецепти, в който са фалшиви печатът, името и УИН-ът на лекаря. Той добави, че това се хваща трудно от фармацевтите и няма никакъв контрол. По думите му у нас няма регистър на рецептите, често те не отговарят на изискванията и всички реквизити по Наредба 4, в която е посочено как трябва да изглеждат те.

 

По време на пресконференцията от БФС напомниха, че днес е Световния ден на фармацевта. Те отчетоха, че България е на трето място в ЕС по брой на аптеките на глава от населението след Гърция и Кипър.  Според статистиката 78% от българите достигат до аптеката в рамките на 5 минути при 58% средно за ЕС, а 98,6% рамките на 30 мин.. Въпреки това обаче достъпът до лекарствени продукти остава ограничен, особено извън София и големите градове

Коментари