Публикация

Повишена е заболеваемостта от вирусен хепатит А и в Пловдивско

Повишена е заболеваемостта от вирусен хепатит А в Пловдивска област, но не може да се говори за епидемични стойности.


Това съобщи д-р Ели Кунчева, началник отдел „Противоепидемичен контрол” в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве в областния град.

През месец декември са регистрирани 70 заболели, като повечето от тях са мъже на възраст от 20 до 40 години. Към момента няма регистрирани епидемични взривове, нито има връзка между отделните случаи.

Регистрираните болни са от почти всички населени места в областта, като за разлика от други години сред ромското население няма увеличаване на заразените, обясни д-р Кунчева.

Тя подчерта, че традиционно през есенно-зимния сезон се наблюдава ръст на инфекциозното заболяване, а профилактиката е въпрос на лична хигиена и здравна култура.

Според д-р Кунчева любопитен факт е, че в региона за втора година през месеците ноември и декември се наблюдава ниска заболеваемост от остри респираторни заболявания - 49 на 10 000 души. В Пловдив от две години не е обявявана и грипна епидемия. Към момента няма регистрирани болни от грип, нито е изолиран и грипен вирус във вземаните проби от болни.

Коментари