Публикация

МЗ пусна нов сайт за ваксините в България

МЗ пусна нов сайт за ваксините в България

Министерството на здравеопазването създаде специализиран сайт за имунизациите в България.


Той бе представен по време на семинар за журналисти „Ваксини и ваксинопрофилактика“.


„В българското общество се очертават пет клъстера в отношението към ваксините. Около 25% са твърдите привърженици на ваксините, около 20% са скептици, които могат да бъдат повлияни чрез целенасочени послания, и едва около 12% са твърдите антиваксъри“, заяви заместник-здравният министър доц. Михаил Околийски.


„Българският антиваксър с 15% представителност, вдига шум като за 115%. Нашето оръжие да се борим с това, за съжаление, не е науката.

Решението дали да се ваксинираш е емоционално, а не рационално

Хората трябва да разберат, че ваксинацията е за тяхно добро – разберат ли го, те ще го направят“, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

За целите на новия сайт на МЗ е използвана платформата „Плюс мен“ - https://plusmen.bg/, която беше пусната по време на пандемията, за да предоставя информация за ваксините срещу COVID-19. Актуализираният портал представя данни за задължителните и препоръчителни имунизации, всяко едно от заболяванията, срещу които са насочени ваксините, както и Националните програми за ваксинация, които се реализират в България. В сайта могат да бъдат намерени отговори на най-често задаваните въпроси и опровержение на най-разпространените митове, свързани с ваксините.


На семинара бе представено и проучване на УНИЦЕФ по поръчка на Министерството на здравеопазването „Нагласи към прилагането на българския имунизационен календар при деца“. Според резултатите

 

61% от родителите на деца до 4 г. са в подкрепа на задължителните ваксини

 

и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини. По отношение на общопрактикуващите лекари, 83,7% от тях се обединяват около мнението, че ваксините от имунизационния календар на децата на възраст от 0 до 6 г. трябва да останат задължителни.


По време на семинара д-р Кремена Пармакова, Дирекция „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“ към МЗ, обяви, че

вече е започнало приложението на новата ваксина Gardasil 9

по Националната програма за профилактика на рака на маточната шийка. Така момичета от 10 навършени до 13 години 11 месеца и 29 дни могат да получат безплатно ваксина срещу човешки папилома вирус (HPV). За изграждане на ефективна защита е необходимо да се поставят две дози. Досега по Програмата се осигуряваха безплатно ваксините Gardasil.


„Всяка трета жена в България между 14 и 55 г. е носителка на HPV инфекция“, посочи д-р Пармакова и допълни, че най-сигурният начин за превенция срещу човешките папилома вируси, е ваксинацията.


На форума стана ясно, че

от сряда (27 септември) започва приложението на новата адаптирана ваксина срещу XBB-варианта на COVID-19

В Регионалните здравни инспекции вече са разпределени 80 000 дози. Ваксините са предназначени за лица над 12 г., а през идната седмица се очаква и доставка на ваксини за деца между 6 месеца и 11 г.

 

Д-р Радосвета Филипова, Дирекция „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“ към МЗ, заяви, че по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и пневмококовите инфекции при лица на и над 65 г.,

тази година е осигурено финансиране на 370 544 ваксини срещу грип

През следващите 3 години броят им постепенно ще се увеличава, като целта е през 2026 г. да бъде постигнат 35% обхват на целевата група.

Коментари